Cinefilii din Oradea sunt invitaţi în acest weekend, de vineri până sâmbătă, la Zilele Filmului Maghiar, un eveniment cu intrare liberă devenit deja tradiţie, care va avea loc la Universitatea Creştină Partium, în sala festivă. 

Festivalul, ajuns la Oradea la ediția cu numărul 14, se desfăşoară în perioada 2-6 octombrie în 17 oraşe din Transilvania, inclusiv Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu şi Timişoara, şi va aduce în Oradea o selecţie de filme maghiare recente, documentare şi scurtmetraje din Transilvania, dar şi un atelier pentru copii. 

Programul va începe vineri, la ora 10, cu un workshop de creaţie pentru cei mici, susţinut în cadrul Atelierului de Animaţie KreatíVAN. În acelaşi timp, va fi inaugurată o expoziţie aniversară care marchează 45 de ani de producţie de desene animate la Pécs.

Proiecţiile vor continua pe tot parcursul zilei, cu filme pentru copii, competiţii de scurtmetraje şi documentare. Printre titlurile din competiţia de scurtmetraje se află producţii precum "Omul cu ciocanul", "Fecioara e pregătită" şi "Portocală". De la ora 18, va fi proiectat documentarul de animaţie "Kék Pelikan", urmat la ora 20 de "Kix", un film documentar multipremiat.

Sâmbătă, programul continuă cu alte producţii. De la ora 16, cinefilii pot urmări drama "Fără aer", urmată de "Ziua lui Kálmán" (video) şi documentarul "Emma şi Eddie – În afara imaginii". Festivalul se va încheia duminică, cu o nouă rundă de scurtmetraje din competiţia Filmgalopp şi thrillerul "Jucătorul de şah", la ora 20, urmat de o sesiune de Q&A.

Filmtettfeszt, ediția 24

Evenimentul face parte dintr-un festival mai amplu, Filmtettfeszt, care se desfăşoară simultan în 17 localităţi din Transilvania. Peste 50 de filme, inclusiv lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, vor fi proiectate în cadrul acestei ediţii, toate cu subtitrare în limba română sau engleză.

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 2 octombrie, la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca. Festivitatea va începe la ora 20 şi va fi urmată de proiecţia filmului Piaţa Moscova (Moszkva tér), un film cult din anul 2000, regizat de Török Ferenc. Pelicula surprinde atmosfera anului 1989 în Ungaria şi a devenit un reper în cinematografia maghiară, fiind restaurată în 2017. După proiecţie, va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Török Ferenc.

Programul Zilelor Filmului Maghiar poate fi accesat pe site-ul Filmtettfeszt.ro. Festivalul este organizat de Asociaţia clujeană Filmtett şi a ajuns la cea de-a 24-a ediţie.

Zilele Filmului Maghiar se vor ţine şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Arad, Timişoara, Satu Mare, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Gherla, Săvădisla, Covasna, Joseni, Vlăhiţa, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!