Secţia de artă a Muzeului Ţării Crişurilor, situată la etajul I al Palatului Baroc, s-a umplut, luni seară, de oameni de cultură sau simpli curioşi veniţi la vernisajul expoziţiei "Aurul şi argintul dacic", care a marcat, totodată, deschiderea oficială a celei de-a 17-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Astfel că, la eveniment, au putut fi văzuţi Sorin Şipoş, prorector al Universităţii din Oradea, scriitorul orădean Traian Ştef, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi, criticul de artă Ramona Novicov, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, dar şi feţe văzute mai rar la astfel de evenimente, cum ar fi PDL-istul Mihai Groza, candidat la funcţia de primar al oraşului.

Cel care a deschis evenimentul a fost directorul MŢC, Aurel Chiriac, care, după ce a anunţat câteva dintre evenimentele importante ale acestei ediţii, s-a anunţat optimist că în acest an Muzeul se va putea muta în noul sediu de pe Armatei Române.

Invitatul special al serii a fost Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României din Capitală, instituţie de la care a fost adusă expoziţia de metale preţioase dacice. "Am primit cu bucurie invitaţia şi am adus o selecţie importantă de piese din metale preţioase, de primă mărime, din tezaurul naţional. Ne-am gândit cu câteva perle ale coroanei, începând cu brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa, care au o istorie zbuciumată. Au fost depuse ca ofrande acum peste 2.000 de ani, au fost găsite de persoane care nu ar fi trebuit să le găsească şi scoase ilegal din ţară. După aceea am alergat peste mări şi ţări pentru a putea fi recuperate, iar acum sunt expuse, în premieră, şi la Oradea", a spus directorul Muzeului Naţional de Istorie.

De altfel, mai multe dintre obiectele expuse la Oradea au fost descoperite în ultimii 15 ani şi scoase ilegal din ţară de grupări infracţionale, care sunt încă cercetate. Acestea au fost recuperate în ultimii ani şi pot fi admirate în premieră la Oradea.

Printre piesele de rezistenţă ale expoziţiei "Aurul şi argintul dacic" se numără şi o parte din tezaurul descoperit la Peretu, judeţul Teleorman. "Este vorba de o cupă în formă de cap uman, reprezentând o zeiţă. Ea provine din mormântul unui tânăr principe care a murit în jurul anului 350 şi a fost îngropat alături de calul său de luptă şi câinele de vânătoare", a spus Oberlander-Târnoveanu.

Pe lângă obiectele de aur şi argint expuse la MŢC, doritorii vor putea să vadă şi două scuturi dacice caracterizate drept fiind "capodopere". "Poate cele mai frumoase piese din această expoziţie sunt două piese de fier. Este vorba de două scuturi de paradă dacice, piese excepţionale şi nişte capodopere ale artei şi tehnici dace, găsite în jurul Sarmizegetusei Regia", a mai spus directorul Muzeului Naţional de Istorie.

La deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost invitat şi episcopul romano-catolic Laszlo Bocskei, care a spus despre seria de evenimente că are rolul de a "sensibiliza oamenii faţă de frumuseţea creaţiei".

Fiind proprietară a clădirii Palatului Baroc, Episcopia Romano-Catolică de Oradea este partener în mai multe evenimente organizate în această ediţie a Zilelor Muzeului, printre care şi Noaptea Muzeelor, în cadrul căreia orădenii vor putea intra în Sala de Onoare şi Sala Matei Corvin a Palatului, deschisă doar o dată pe an publicului. "Mă bucur că în rândul partenerilor acestui eveniment poate fi şi biserica. Chiar dacă în viaţa cotidiană în jurul nostru unii cu o oarecare pasiune întreţin sau fabrică nelinişti, eu consider că şi evenimentul din această seară şi din zilele care urmează sunt semne că putem gândi împreună şi că putem fi parteneri", a spus episcopul.

Episcopul Bocskei a declarat apoi că o parte din clădirea Palatului Baroc va rămâne, şi după ce Muzeul se va muta, deschisă culturii. "Când acest imobil, care momentan este în situaţia pe care o cunoaştem, îşi va primi destinaţia finală vreau să asigur pe toată lumea că nu va fi un imobil închis, ci o bună parte va servi şi pe mai departe culturii şi păstrării artei şi a frumosului", a spus Laszlo Bocskei.

Expoziţia "Aurul şi argintul dacic" va putea fi vizitată până pe 10 iunie, preţul unui bilet înteg fiind de 8 lei, respectiv de 4 lei pentru unul redus. Pe 19 mai, la Noaptea Muzeelor, accesul vizitatorilor va fi gratuit la toate muzeele orădene.

Citeşte despre programul acestei ediţii a evenimentului în articolul: Zilele Muzeului, cu muzică şi artă