Cea de-a XVIII ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a debutat, miercuri, cu o mini-festivitate desfăşurată la Palatul Baroc, la care au luat parte atât oameni de cultură, cât şi muzeografi sau pur şi simplu iubitori de cultură.

În cuvântul de deschidere, directorul Aurel Chiriac a ţinut să le mulţumească pentru implicarea în organizarea festivalulului, atât colegilor, cât şi colaboratorilor, precizând că ediţia de anul acesta va fi specială, cu atât mai mult cu cât orădenii vor putea vedea şi un... balaur.

"Avem două expoziţii interesante: una se deschide mâine (15 mai, ora 12, la Muzeul Aurel Lazăr - n.r.), şi e dedicată Secessionului, artei anilor 1900, în Oradea şi România. O altă expoziţie, care se pare că va fi de mare atracţie, este Civilizaţia focului în Ţara Crişurilor (17 mai, ora 12, Palatul Baroc), unde încercăm să aducem în atenţie valori patrimoniale care se leagă de foc, de rolul focului în a ne crea. Unii m-au întrebat ce caută balaurul, pe care îl aducem de la Oşorhei. E foarte simplu: balaurul există în folclorul românesc şi nu numai, dar e legat şi de lumea noastră, este un animal care scoate foc. Am pornit de la poveste, dacă vreţi, pentru a ajunge în realitate, pentru a prezenta obiectele publicului larg", a spus Chiriac.

Balaurul la care s-a referit directorul este, de fapt, o machetă de peste 3 metri înălţime, care va întâmpina vizitatorii în Palatul Baroc, sâmbătă, începând cu ora 12.

În cadrul festivităţii inaugurale, Chiriac a amintit şi de mutarea în noul sediu al Muzeului (clădirea fostei Garnizoane), unde de altfel se va şi organiza - joi şi vineri, începând cu orele 18 - festivalul de film Video Art Event. El a spus că noul sediu "este gândit modern, să reziste 20 -30 de ani din punct de vedere muzeotehnic şi al calităţii patrimoniului expus".

La eveniment a vorbit, între alţii, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care a adresat şi el o ploaie de mulţumiri pentru strădania celor implicaţi în eveniment.

Mica festivitate a fost urmată de o alta, în care au fost prezentate ultimele apariţii la Editura Muzeului Ţării Crişurilor, cele trei anuare (Crisia, Biharea, Nymphea), cataloage de artă, dar şi două volume: "Relaţiile dintre Veneţia şi Transilvania în secolele XVI-XVII", semnat de Florina Ciure, şi "Studii de arheologie. In honorem Doina Ignat".

Citiţi pe această temă şi articolul "Foc la Muzeu! A XVIII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor este dedicată civilizaţiei focului din Crişana"