De 16 de ani, Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe orădeni să-şi dedice câteva ore culturii şi operelor de artă. Ediţia 2012 a Zilelor Muzeului are un program plin cu concerte, vizionări de filme şi expoziţii, printre care şi una care prezintă noul sediu al instituţie. Chiar dacă acesta încă e tot neterminat...

Piese de tezaur

În perioada 14-23 mai, în Oradea va avea loc cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, ocazie pentru care au fost pregătite manifestări culturale menite să readucă în atenţia orădenilor atât opere importante de artă, cât şi talentul unor tineri muzicieni. Prima zi programează, de la ora 18.15, vernisajul expoziţiei "Aurul şi argintul dacic", în Secţia de Artă din Palatul Baroc.

"Este o expoziţie care soseşte de la Muzeul Naţional de Istorie şi care conţine piese din Tezaurul României", spune Aurel Chiriac, directorul MŢC. Pe 15 mai, publicul e aşteptat de la ora 15 pe terasa Muzeului Memorial Ady Endre, la o expoziţie cu imagini virtuale ale spaţiilor expoziţionale ale viitorului sediu al MŢC.

"Imaginile au fost realizate în urmă cu mai mulţi ani, odată cu proiectul, dar dorim să le arătăm orădenilor", explică directorul. Tot pe 15 mai, profesorii şi studenţii Facultăţiii de Muzică vor prezenta la Catedrala Romano-Catolică, de la ora 19.30, arii din operele unor compozitori celebri precum Chopin, Paganini, Mozart, Schumann şi Enescu.

Concert în catedrală

Evenimentele vor continua pe 16 mai când, de la ora 19, la Catedrala Greco-Catolică din strada Iuliu Maniu va avea loc un nou concert susţinut tot de cadre didactice şi studenţi, repertoriul fiind alcătuit din lieduri de Strauss, Schubert, Vivaldi ori Bach.

În program este cuprinsă şi reprezentaţia corului facultăţii, care va interpreta lucrări de Porumbescu, Monteverdi şi Mendelssohn-Bartholdy. În următoarea zi, pe 17 mai, de la ora 10, profesorul Oliver Grau, din Austria, specializat în arta video, va susţine în Amfiteatrul Facultăţii de Artă conferinţa "Revoluţia imaginilor şi provocarea societăţii contemporane".

În completarea evenimentului, de la ora 18, la Moszkva Caffe, va fi proiectată o serie de scurt-metraje de artă realizate fie de orădeni, fie de invitaţi din străinătate, sub numele "Sign Out".

O noapte la muzeu

Ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Muzeelor va fi marcată pe 18 mai. De la ora 18, MŢC vernisează expoziţia "Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini". Seara de gală va începe de la ora 18.30 cu un concert susţinut de Ansamblul "Flauto Dolce" din Cluj-Napoca în Sala de Onoare a Palatului Baroc. "Este pentru prima oară când organizăm un concert în această sală de când Palatul a fost retrocedat", spune Aurel Chiriac. Fiind vorba de un spaţiu mai mic, la spectacol se va intra cu invitaţii.

Orădenii care nu vor avea acces la concert pot, totuşi, să admire operele expuse în cele două săli o zi mai târziu, pe 19 mai, când între orele 20 şi 1 noaptea va fi marcată "Noaptea Muzeelor din Europa" prin deschiderea porţilor tuturor muzeelor din oraş, pe gratis, pentru toţi vizitatorii. La Palatul Baroc vor putea fi văzute expoziţiile "Aurul şi argintul dacic", "Doi pictori veneţieni la Oradea", "Automate şi instrumente muzicale", dar şi o serie de caricaturi semnate Ovi Pascu, în timp ce la Muzeul Aurel Lazăr vor fi prezentate costume populare din Bihor şi va fi proiectat documentarul "Vieţuitoare rare din Munţii Apuseni", de Venczel Marton. Ofertă, aşadar, bogată, doar doritori să mai şi fie...