Ediţia a 20-a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost deschisă, luni, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan de directorul instituţiei, Aurel Chiriac, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, directorului Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, invitat special fiind generalul în rezervă Lazăr Cârjan, fost şef al Poliţiei Bihor în anii 90.

După ce Aurel Chiriac a subliniat importanţa continuităţii unui astfel de eveniment şi a prezentării valorilor locale, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a subliniat faptul că autorităţile trebuie să sprijine activitatea muzeală din Oradea. "Ştim foarte bine că e nevoie să fim lângă această instituţie şi CJ Bihor va trebui să-şi aducă aportul în continuare", a spus Cornel Popa, evitând, însă, să se facă remarci directe referitoare la mutarea Muzeului în noul sediu, aflat încă în amenajare, de pe strada Armatei Române.

După cum se ştie, Popa a susţinut acest proiect, în timp ce primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi-ar dori ca Muzeul să fie mutat în Cetatea Oradea, spre supărarea muzeografilor care spun că nu ar avea spaţii corespunzătoare de păstrare şi expunere.

Problema a fost atinsă, însă, de directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, care a spus că e păcat că MŢC nu s-a mutat încă în noul sediu şi că, astfel, mai multe generaţii de elevi au fost private de a vedea cele peste 400.000 de artefacte din colecţiile instituţiei. Acelaşi Silaghi şi-a exprimat speranţa ca, până la ediţia viitoare, Muzeul să fie mutat în clădirea de pe Armatei Române, care "a fost creată întocmai pentru a-l găzdui", şi nu în altă locaţie.

În cadrul evenimentului de lansare a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia XX, directorul Aurel Chiriac a anunţat că generalul în rezervă Lazăr Cârjan a donat Muzeului Memorial Iosif Vulcan mai multe numere din prima serie a Revistei Familia, inclusiv cel în care a debutat poetul Mihai Eminescu şi care nu se afla în colecţia muzeală. Este vorba despre nr. 6/1866 (25 febr.-9 mart.) al revistei în care a fost publicată poezia "De-aş avea". Pentru BIHOREANUL, generalul Lazăr Cârjan a explicat că a cumpărat revistele la începutul anilor 90 de la un anticariat.

Totodată, Ioan F. Pop, Ion Simuţ şi Lazăr Cârjan au vernisat o expoziţie de grafică semnată de Florin Pucă şi una de poezii şi scrieri ce-i aparţin lui Teodor Pâcă, doi dintre artiştii boemi, care înfruntat, prin operele lor şi stilul lor de viaţă, regimul comunist. Exponatele fac parte din colecţia privată a generalului în rezervă, care a acceptat să le prezinte în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Citeşte şi: O săptămână la Muzeu: Orădenii sunt invitaţi să redescopere valorile şi frumuseţile oraşului la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor