Filarmonica de Stat Oradea organizează pentru prima dată în istoria instituției Zilele Porților Deschise și îi îmbie pe melomani și pe curioși să descopere lumea din spatele unui concert, să-i vadă pe artiști în sălile de studiu, să urce pe scenă, să cunoască instrumentele, să participe la o repetiție și să meargă în culise. Evenimentele se desfășoară în zilele de 29, 30 și 31 mai.

„Vrei să fii artist pentru o zi, să vezi o repetiție, să urci pe scenă, să mergi în culise și în sălile de studiu, să vezi un grup coral care repetă sau vrei să cunoști instrumentele muzicale și chiar celebrul pian de concert?”, a transmis luni Filarmonica printr-un comunicat.

Melomanii pot afla, de pildă, cum decurge o repetiție în sala de studiu, drumul parcurs de fiecare artist de la descoperirea partiturii și până la prezentarea ei în concert. „Te-ai gândit vreodată cum ar fi să numeri boabele de fasole dintr-un vas? Muzicianul nu numără „boabele” (notele) dintr-o partitură, ci le studiază. Fiecare are însemnătatea ei și toate au aceeași importanță într-o partitură, așa că nu poate fi omisă niciuna. Sălile de studiu sunt spațiile unde artistul studiază partitura în cel mai mic amănunt și de la cel mai jos nivel, până la nivelul performanței”.

Pe lângă vizitarea sălilor de studiu, participanții pot urca pe scenă în lumina reflectoarelor, să simtă o clipă emoția ochilor ațintiți spre ei, dar și să meargă în culise. „Culisele și scena sunt două lumi artistice atât de diferite și totuși atât de asemănătoare”, transmit organizatorii.

De asemenea, curioșii pot asista la o repetiție de ansamblu, să vadă cum reușesc membrii unui cor să cânte împreună sau cei din orchestră să își sincronizeze toate instrumentele.

„De la studiul individual la studiul în grup și apoi la performanța artistică, fiecare etapă are rolul ei și este treapta pe care se urcă spre următorul nivel. Un concert nu poate fi susținut de un singur muzician, ci de o echipă. De aceea, repetițiile de ansamblu sunt esențiale într-o filarmonică”, adaugă comunicatorii instituției.

În plus, vizitatorii pot descoperi și analiza de aproape instrumentele muzicale, materialele din care sunt făcute, detaliile de construcție sau de funcționare a acestora și cum le fac muzicienii să producă sunetele, ca prin magie.

Cei care vor să descopere secretele care se ascund în culisele unui concert, la Zilele Porților Deschise de la Filarmonica Oradea, fie cu copii mici sau mari, curioși sau deja cunoscători se pot înscrie în grupuri, dar și individual, pe mail la: info@filarmonicaoradea.ro sau la numărul de telefon (0359) 427 345.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!