Ajunse la ediţia a XXVI-a, Zilele Revistei Familia au debutat, joi după amiază, în fostul sediu al Casei de Cultură a Municipiului, în prezenţa unei audienţe de circa 50 de persoane, majoritatea scriitori, critici literari şi apropiaţi ai redacţiei.

Ediţia de anul acesta a fost deschisă de directorul publicaţiei, poetul Ioan Moldovan, care a subliniat faptul că manifestarea stă sub semnul debutului lui Mihai Eminescu, consemnat în urmă cu 150 de ani în paginile revistei conduse pe atunci de întemeietorul ei, Iosif Vulcan, cu poezia "De-aş avea".

În schimb, prima manifestare i-a fost dedicată poetului şi criticului literar Gheorghe Grigurcu, care a împlinit în luna aprilie 80 de ani şi care, din 1951, a publicat fără întrerupere în Revista Familia. "Este o performanţă de neegalat să publici timp de 51 de ani neîntrerupt. Gheorghe Grigurcu nu a lipsit din niciun număr al revistei", a spus criticul literar Ion Simuţ în deschiderea unui laudatio pregătit pentru colegul său mai în vârstă.

De altfel, pentru a marca prezenţa neîntreruptă a lui Gheorghe Grigurcu (foto) în paginile revistei orădene, redacţia a ales să-i dedice cel mai recent număr al acesteia, publicând o serie de mărturii despre acesta, precum şi poezii semnate de el. "Dacă pe harta literaturii române contemporare fiecare dintre noi e o insulă, Gheorghe Grigurcu e un arhipelag", a mai spus Ion Simuţ despre sărbătoritul zilei.

Cu ocazia Zilelor Revistei Familia la Oradea va veni "nucleul tare", după cum l-a prezentat Ioan Moldovan, al Uniunii Scriitorilor format din Nicolae Manolescu, Gabriel Ghifu, Varujan Vosganian, Mircea Mihăieş, Cassian Maria Spiridon, Aurel Maria Baros, Horea Gârbea Adrian Popescu. De asemenea, între invitaţi se mai numără redactori, scriitori, poeţi şi critici din toată ţara. Totodată, la evenimentul de deschidere a participat şi scriitorul Ioan T. Morar, aflat la Oradea pentru a-şi lansa cartea "Sărbătoarea corturilor".

Zilele Revistei Familia continuă vineri, de la ora 10, în Sala Mare a Primăriei cu un colocviu pe tema "Ofensiva debutanţilor: semn al înnoirii?", la care au fost invitaţi tineri poeţi, în timp ce, de la ora 16.30, tot acolo este programată lansarea cărţii "Nu te opri, nu te întoarce", de Traian Dobrinescu. Volumul va fi prezentat de Nicolae Manolescu şi Răzvan Voncu.