Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau 2021, care s-a desfăşurat în perioada 21-27 iunie, a fost prima manifestare de mare anvergură desfăşurată în Oradea după relaxarea restricţiilor anti-Covid 19 și a inclus 70 de evenimente în mai mult de zece locuri din Oradea.

"Orădenii şi Oradea au revenit la viaţă, iar această revenire, deşi uşor timidă şi cu mult grijă, a fost prezentă ca o vibraţie de fond, pe tot parcursul festivalului", a afirmat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

"Nu a fost vorba despre a aduce la festival mii de persoane, mulţimi - de altfel nici nu s-ar fi putut din punct de vedere legal. Esenţială a fost conexiunea emoţională între oameni, sentimentul de apartenenţă la comunitate care, încet-încet, îşi cicatrizează rănile şi se reconsolidează", a detaliat Zatykó Gyula, adăugând că speră ca ediţia următoare, cea de-a 10-a, să fie "senină, relaxată, fără restricţii".

Concerte cu genuri diverse de muzică - de la rock la muzică veche, expoziţii de artă - în săli, dar şi pe stradă, proiecţii de film în aer liber, tururi tematice ghidate în oraş, activităţi pentru copii şi pentru familii - toate au umplut de viaţă Cetatea Oradea, biserici, pieţe, parcuri. 

Între noutăţile ediţiei din acest an s-au numărat recitalurile zilnice de orgă, Curtea folclorică din Cetatea Oradea, unde au urcat pe scenă ansambluri de succes, dar şi o compoziţie florală care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau şi care a fost de asemenea expusă în Cetatea Oradea.  

O pată de culoare în oraş a fost prezentarea de porturi populare desfăşurată pe balconul Casei Kolozsváry/Villi Apartments - cu tot cu o demonstraţie energică de dans în faţa clădirii, printre oameni.

A continuat, într-o altă formă, seria de evenimente Cântă Oraşul, începută în 2019. De această dată muzica a fost prezentă nu doar în Oradea ci şi, de exemplu, în Biserica din Reformată din Şişterea. De asemenea, concertele propriu-zise au fost precedate de recitaluri-surpriză susţinute de muzicieni în aer liber, în preajma unor statui precum cea a lui Rhédey Lajos, Lorántffy Zsuzsanna sau a grupului statuar Holnaposok. 

Unele dintre expoziţiile vernisate în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau pot fi admirate şi după festival: lucrările de design grafic din cadrul competiţiei Publicritic mai pot fi văzute până miercuri, pe panouri de mari dimensiuni şi citylights, pe străzile Oradiei.

Festivalul s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor legale anti-COVID 19 aflate în vigoare.

Zilele Sfântului Ladislau 2021 au fost organizate de Asociaţia Szent László, împreună cu alte 7 asociaţii coorganizatoare, 4 parteneri principali şi 21 de parteneri.