Anul acesta, peste 45.000 de persoane au participat la evenimentele programate din cadrul festivalului Zilele Sfântului Ladislau, după cum a anunţat organizatorii, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-un comunicat în care au făcut bilanţul evenimetelor.

În cele 8 zile de festival, concertele rock, pop, folk sau de muzică clasică, plantarea celor 300 de flori la statuia Szigliggeti Endre şi traseul bicliştilor de la Oradea la Biharkeresytes au fost doar unele dintre atracţiile care i-au scos pe orădeni afară din casă, în perioada 18 – 24 iunie.

Astfel, cei care au trecut pe la festival au avut la dispoziţie, în Cetate, 11 concerte, să deguste preparatele expozanţilor de la târgul meşteşugăresc şi să ardă caloriile acumulate la cele 13 evenimente sportive. În Parcul Cetăţii, unde au fost găzduite evenimente şi activităţi cu atmosferă medievală, ceea ce a adus o notorietate evenimentului.

Noutatea care a adus succesul în acest an a fost evenimentele ecvestre, "în mod special turnirurile şi cascadoriile pe cai".

"În timpul Zilelor Sfântului Ladislau 2018 am jucat fotbal, am făcut gimnastică dimineaţa, am plantat flori pentru înfrumuseţarea oraşului, am colectat selectiv pentru un oraş mai prietenos cu mediul înconjurător. Ne-am amintit de trecut prin intermediul multor evenimente cu teme istorice, prin evenimentele dedicate Regelui Matia sau Echipei de Aur. Şi în acest an au avut loc o mulţime de evenimente dedicate familiilor şi copiilor – de multă vreme n-am mai auzit atâtea râsete de copii ca la Ziua Familiei",  a detaliat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

Festivalul a pornit duminică, 17 iunie, când a avut loc tura de biciclete de la Oradea la Biharkeresztes. Luni, a fost dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos în Parcul Bălcescu, iar următoarele zile au fost pline în special de expoziţii de artă. Vineri, cetatea a fost umplută de viaţă şi a început weekendul de festival.

Zatykó Gyula a mai precizat că, dat fiind succesul înregistrat, festivalul se va organiza şi anul viitor.

Mădălina Sim,
Studentă