Între 18 şi 25 iunie, orădenii sunt invitaţi la o serie de evenimente ce vor avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, ediţia 2017. Deşi, în mod evident, programul îi are în prim-plan pe orădenii de etnie maghiară, organizatorii spun că îi aşteaptă la spectacole şi pe români.

"Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte, aş spune că este evenimentul care ne leagă. Ne leagă maghiari cu maghiari, indiferent de opţiunile politice şi religioase, ne leagă maghiarii de românii din oraş şi ne leagă pe noi orădenii de locuitorii din jurul oraşului. Încercăm să fim o punte culturală", a declarat Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţia Sfântul Ladislau, organizatoarea evenimentului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea cu jurnaliştii au participat şi viceprimarul Oradiei Florin Birta şi omologul său din Debreţin, Komolay Szabolcs, care au spus şi ei că îşi doresc să vadă toţi orădenii la aceste eveniment, ce va fi găzduit, aproape în totalitate, de Cetatea Oradea. "Noi, ca administraţie publică, îi considerăm orădeni pe toţi locuitorii acestui oraş, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraş multietnic şi pentru că mai mult de 20% din populaţia oraşului o reprezintă etnia maghiară, noi susţinem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria oraşului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susţine organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect faţă de cetăţenii oraşului nostru, indiferent de etnie", a spus Birta.

La rândul său, viceprimarul din Debreţin, Komolay Szabolcs, a vorbit despre lucrurile pe care le au în comun cele două oraşe. "Trecutul celor două oraşe le leagă strâns unul de altul. Existăm unul lângă celălalt de secole şi faptul că am devenit oraşe înfrăţite în 1991 ne uneşte şi mai mult. Una din personalităţile care ne leagă este regele Sfântul Ladislau", a spus Komolay.

Zilele Sfântului Ladislau vor deuta duminică, la ora 9.30, cu o tură de biciclete ce va porni din Cetatea orădeană şi se va încheia la Statuia Sfântului Ladislau din Biharkeresztes. Deschiderea oficială a evenimentului este programată însă pentru luni seară, la ora 19, la teatrul orădean.

Programul festivalului este încărcat, cu peste o sută de acţiuni diferite. Cel mai probabil, însă, un număr mare de participanţi vor atrage concertele de la finalul săptămânii viitoare, când pe scena din Cetate vor urca formaţiile Metropol şi Omega

Citeşte şi articolul: "Legendara formaţie Omega va concerta în iunie la Oradea. Solistul Kóbor János a venit mai repede să promoveze show-ul (VIDEO)"