Piaţa Unirii şi Cetatea Oradea s-au umplut vineri seară cu mii de vizitatori care au ascultat muzica artiştilor maghiari invitați, au degustat o mulţime de bunătăţi şi au făcut fotografii cu o sculptură inedită a Sfântului Ladislau, una realizată din nisip cimentat.

În cea de-a patra zi a Zilelor Sfântului Ladislau, peste 2.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii. Participanții la eveniment au dansat şi fredonat cântecele interpretate de Tóth Gabi, care a concertat pentru prima dată la Oradea, şi de trupa Bagossy Brothers Company, înfiinţată la Gheorgheni în mai 2013.

„E la fel ca înainte de pandemie aici, în Piaţa Unirii. A fost idee minunată", i-a spus o orădeancă reporterului BIHOREANULUI.

Atmosfera a fost animată şi în Cetate, chiar dacă în faţa scenei amenajate în curtea Palatului Princiar s-au adunat doar circa 150 de persoane, care au admirat spectacolul pregătit de Ansamblului Artistic Mureşul. Printre numerele prezentate s-au numărat dansuri ţigăneşti şi dansuri populare maghiare.

Mulţi vizitatori s-au oprit în prima curte a Cetăţii, unde zeci de tarabe ale meşterilor populari i-au ademenit cu diferite bunătăţi culinare sau cu produse handmade.

Pofticioşii au putut cumpăra langoş, la 15 lei bucata, şi kurtos kalacs, la 20 de lei.

La târg se pot găsi şi cadouri speciale. O familie din Debreţin a dus o grămadă de linguri, vase şi chiar colivii lucrate manual din lemn, ale căror preţuri variază între 5 şi 65 de lei.

Un stand care a atras mulţi curioşi a fost cel al olarilor Kelemen din judeţul Harghita, unde fiul Krisztian a creat live, pe o roată electrică, câteva vase. „Meşteşugul s-a transmis din generaţie în generaţie, iar acum eu îmi învăţ fiul. La Oradea am adus mai multe ghivece, câteva ulcioare şi oale, unele doar cu rol decorativ. Cei care ajung pe la noi pot să încerce, dacă doresc, să creeze chiar ei un vas pe roata olarului", a spus tatăl, Ștefan, proprietarul afacerii.

Chiar lângă standul lor se află bustul Sfântului Ladislau, realizat anume pentru Zilele Sfântului Ladislau, de un artist tânăr, Ferenc Monostor. „Este impresionant bustul regelui, în special pietricele puse în zona irisului, ce îi dă o notă şi mai realistă", a comentat orădeanca Camelia Lorincz.

Construcția a fost realizată din nisip cimentat, care trebuie păstrat mereu umed, pentru că altfel se usucă și crapă. 


Zilele Sfântului Ladislau continuă sâmbătă şi duminică cu o sumedenie de evenimente.

Vezi programul complet:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!