Aproape 1.000 de angajați ai Universității din Oradea, cadre didactice, cercetători și studenți, sunt așteptați marți la Biblioteca din campus, unde se desfășoară primul tur de scrutin pentru alegerea viitorului rector.

Numărul exact de cercetători așteptați la vot este de 949, iar pentru ca turul de scrutin să fie validat este nevoie să ajungă la urne cel puțin jumătate plus unul dintre ei.

Procesul electoral pare o formalitate, dat fiind că singurul candidat înscris este actualul rector Constantin Bungău, care acum se pregătește să își înceapă al patrulea mandat și, totodată, primul de cinci ani, întrucât actuala Lege a educației universitare a mărit durata unui mandat de rector.

Până în anul 2029, Constantin Bungău (58 de ani) își propune să creeze o universitate sustenabilă, care să atragă tot mai mulţi studenţi din străinătate şi să fie tot mai digitalizată. De asemenea, rectorul vrea ca Universitatea să fie mai prezentă în urbe și în viața orădenilor.

Tot marți, reprezentații studenților din consiliile facultăților și din Senat vor putea să își voteze colegul care va face parte din Consiliul de Administrație al Universității. În această competiție electorală s-au înscris trei studenți: Andrei-Florin Bărcăuan, Anda-Camelia Darabanț și Valentina-Raluca Roșu.

Ambele procese electorale se vor desfășura la Biblioteca universitară, între orele 10 și 16. Dacă nu se va întruni cvorumul necesar validării alegerilor, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 16 mai, în același interval orar. Este de așteptat însă ca universitarii să se mobilizeze și să meargă la vot marți, astfel încât colegii lor din Biroul Electoral Universitar să nu mai fie nevoiți să organizeze al doilea tur, în contextul în care rezultatul nu poate aduce nicio surpriză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!