Ziua Armatei Române a fost celebrată duminică şi în Oradea, la ceremonialul militar desfăşurat în Parcul 1 Decembrie, lângă Statuia Ostaşului Român, participând lume puţină, dată fiind vremea mohorâtă, dar şi restricţiile anti-Covid. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane. Deşi au comandat o coroană în memoria soldaţilor căzuţi, PSD-iştii bihoreni n-au apărut să o şi depună pe soclul Statuii Ostaşului Român. 

Festivităţile au început la ora 12, la eveniment fiind prezenţi militari, inclusiv în retragere, oficialităţi – prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, vicepreşedintele Călin Gal, primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarii Arina Moş şi Marcel Dragoş – dar şi câteva zeci de orădeni. 

După intonarea imnului naţional şi o slujbă de Te Deum, oficiată de preotul miitar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, despre însemnătatea evenimentului a vorbit general de brigadă (rtg.) Grigore Bartoş. "Prin pieturile soldaţilor români au trecut gloanţe, generali noştri au stat în puşcărie la Sighet pentru că au luptat pe un front nepotrivit după mintea altora, dar întotdeauna Armata Română şi-a revenit. Iată că e aici! E mai mică decât a fost înainte, dar să nu uitaţi că în spatele dvs. stă întregul popor...", le-a spus generalul soldaţilor din garda de onoare a Centrului 54 Comunicaţii Oradea. 

La microfon a urmat comandatul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Petru-Marius Prunduş, care a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, prilejuit de Ziua Armatei. Cei prezenţi au asistat apoi la un mic recital de cântece patriotice interpretate de Ioana Urs. 

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe la Statuia Ostaşului Român, din partea reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, CJ Bihor, Primăriei Oradea, Garnizoanei Oradea, Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bihor, Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, Electrica Bihor şi Partidului Naţional Liberal.

La final, însă, a mai rămas o coroană de flori, pe care stătea scris că este din partea PSD Bihor. Aceasta a fost lăsată pe o alee, în punctul din care au pornit celelalte "delegaţii" spre soclul statuii, fiindcă nu a fost cine să o depună. Asta pentru că, deşi – în mod evident - au comandat o coroană pentru această ocazie la o firmă de profil, care a şi livrat-o, la fel ca pe celelalte în Parcul 1 Decembrie, PSD-iştii nu s-au mai prezentat la eveniment.

Până la urmă, imediat după încheierea festivităţilor, una dintre persoanele prezente la ceremonial a luat coroana şi a depus-o pe soclul statuii, în memoria soldaţilor români.

Spre deosebire de alţi ani, sărbătoarea Armatei nu s-a încheiat printr-o defilare, decizia fiind luată la nivel naţional de Ministerul Apărării, în contextul pandemiei.

Din 1959, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române. La această dată, în 1944, soldaţii români au eliberat oraşul Carei, de sub ocupaţia horthysto-hitleristă, fapt care a dus la împlinirea naţională.