Festivităţile de Ziua Armatei Române organizate, vineri, la Statuia Ostaşului Român au fost un prilej de bucurie pentru copii şi adolescenţi, care în timpul ceremoniei testau maşinăriile expuse în Parcul 1 Decembrie şi îmbrăcau uniforme de militari.

Manifestarea a început în jurul orei 10, la ea asistând mai multe oficialităţi, între care primarul oraşului Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, subprefectul judeţului Iulius Delorean, deputatul Florica Cherecheş, precum şi mai multe cadre militare în rezervă şi în retragere.

După ce a fost intonat imnul naţional, a urmat o slujbă de Te Deum oficiată de preoţii militari. În faţa unui public nu foarte numeros, au vorbit pe rând generalul (r) Grigore Bartoş și înlocuitorul comandatului Garnizoanei, locotenentul-colonel Costel Dobria.

Cel dintâi a vorbit minute în şir despre faptele de vitejie ale soldaților români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și despre chinurile prin care au trecut marii generali de război în închisorile comuniste. Ultimul care a luat cuvântul a fost subprefectul judeţului, Iulius Delorean, care a citit mesajul premierului demis Viorica Dăncilă.

Discursurile au fost urmate de un recital de cântece patriotice interpretate de solista Ioana Urs.

Reprezentanţii mai multor instituţii locale (printre care Primăria Oradea, Garnizoana Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea și Direcția de Sănătate Publică Oradea) şi elevi de la Colegiul Național Emanuil Gojdu au depus apoi coroane şi flori la Statuia Ostaşului Român, ceremonia fiind încheiată cu defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, muzica militară fiind asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. 

Printre orădenii care s-au dus în Parcul 1 Decembrie de Ziua Armatei s-a aflat și Edward Balaj (foto), un adolescent de 15 ani care purta o uniformă militară. „Sunt voluntar în cadrul Centrului Militar Județean Bihor și am venit împreună cu bunicul meu care este general în rezervă. Mi-am dorit să vin aici în această zi specială pentru armată”, i-a spus băiatul reporterului BIHOREANULUI.

Copiii nu şi-au putut stăpâni curiozitatea şi, în timpul ceremoniei, s-au dus la corturile amenajate de militarii Garnizoanei Oradea pentru a încerca armamentul adus de soldaţi în Parcul 1 Decembrie şi pentru a se urca în maşinile speciale ale armatei. Acolo au putut simţi cum e să ţii în mână o mitralieră, au putut încerca veste de camuflaj şi căşti, precum şi intra în câteva autovehicule militare.