Pe 25 mai, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, prilej cu care în mai multe ţări sunt amintiţi de copiii dispăruţi care nu s-au mai întors acasă ori nu au fost găsiţi.

La Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor a derulat în perioada 23-25 mai, o campanie de informare, menită să contribuie la prevenirea şi combaterea dispariţiei copiilor, în parteneriat cu filiala locală a Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Orăşelul Copiilor.

"Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare din rândul copiilor şi, în general, conştientizarea populaţiei, reprezintă obiectivele principale ale acestei campanii", se arată într-un comunicat al IPJ Bihor.

În cadrul campaniei, organizatorii s-au întâlnit cu elevi şi profesori din mai multe şcoli, au împărţit materiale informative, iar pe 25 au invitat mai mulţi părinţi, bunici şi copii să participe la o acţiune preventivă în Orăşelul Copiilor. "Cu această ocazie au fost abordate teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către copii, recomandări pentru a preveni fuga de acas şi paşi de urmat în caz de dispariţie", se mai precizează în informarea IPJ.

Poliţiştii avertizează că este important ca micuţii să respecte câteva reguli esenţiale precum cunoaşterea adresei exacte şi a numărului de telefon al părinţilor, aceştia din urmă să ştie unde şi cu cine pleacă cel mic de acasă, neacceptarea vreunui cadou sau dulciuri din partea persoanelor necunoscute, iar dacă micuţul este singur acasă să nu deschisă uşa nimănui, "doar dacă aşteaptă pe cineva în mod expres".

Potrivit datelor Centrului FOCUS, în Bihor există şase cazuri nerezolvate de copii dispăruţi. Majoritatea acestora fugeau des de acasă. Dintre aceştia, unii sunt dispăruţi de aproape 20 de ani. Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Alexandru Szalkai, care a dispărut din faţa blocului în 1992, la vârsta de 10 ani. Soni, cum îi spunea toată lumea, avea probleme mintale şi nu mergea la şcoală, însă era cunoscut drept un copil cuminte.

"În mintea mamei, durerea provocată de pierderea copilului a născut o poveste, care o ajută să meargă mai departe: băiatul ei trăieşte şi este poliţist", scriu reprezentanţii filialei Bihor a Centrului FOCUS. Subinspectorul Florin Lăzău a realizat un portret robot al băiatului la vârsta de 28 de ani, folosind metode de "îmbătrânire" a persoanei în imagine.

Ceilalţi copii dispăruţi sunt: Marinela Varga, dispărută în 2005, la vârsta de 14 ani din Gara CFR Oradea, Kerekes Gyula, a dispărut la vârsta de 11 ani (în 2003) de la spitalul de boli psihice din Cighid, Kraiczar Carmen, care a fost dată dispărută la 11 ani, fiind văzută ultima oară lângă gara din Curtuişeni, Florian Demian, care avea 13 ani la data dispariţiei şi obişnuia să fugă de acasă şi Varga Tomi, care a dispărut recent, în luna martie a acestui an. Adolescentul, în vârstă de 17 ani, a plecat de la domiciliul său din Şişterea şi nu s-a mai întors.