Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită duminică, de la ora 13, la statuia poetului Mihai Eminescu (1850 - 1889), a anunțat Primăria Oradea, care amintește că recent monumentul a fost restaurat. 

„Pe 15 ianuarie se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului. Pentru această ocazie, au fost efectuate lucrări de restaurare a monumentului istoric, în baza avizului dat de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor”, au transmis reprezentanții municipalității.

După intonarea Imnului Național al României, în cadrul evenimentului vor susține alocuțiuni Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, și profesoara Laura Teodora Ardelean, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea.

Vor urma momente poetice și muzicale susținute de Rock Filarmonica Oradea (Alexandrina Chelu Schorr, Iuliana Chelu, Florian Chelu Madeva), iar apoi se vor depune buchete de flori la statuia lui Mihai Eminescu. 

Monumentul istoric de pe strada Independenței din Oradea este opera artistului Ovidiu Maitec (1925 – 2007), fiind realizat din bonz și amplasat pe un soclu din piatră travertin.

Statuia este monument istoric. „Lucrările de amenajare a piațetei Independenței, care sunt în curs, vor evidenția statuia în ansamblu, cuprinzând și un perimetru dedicat evenimentelor comemorării marelui poet național Mihai Eminescu”, a mai precizat Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!