Politicieni, cadre militare şi câţiva orădeni aflaţi la umbra Bisericii Sfântului Ladislau au sărbătorit, sâmbătă, Ziua Drapelului Naţional în Piaţa Unirii.
Manifestarea organizată de instituţia Prefectului judeţului Bihor a început la ora 11 la Biserica cu Lună, unde drapelul a fost sfinţit, după care dus apoi în Piaţa Unirii, pe platoul din faţa Primăriei, de către militari, subprefectul Daniel Palaghianu, comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent – colonel Vasile Simion, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii Florica Cherecheş, dar şi de reprezentanţi ai structurilor locale ale Ministerului de Interne.
Drapelul a fost aşteptat de garda de onoare, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi de primarul Florin Birta. A lipsit însă episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, care de obicei participa la aceste festivităţi.
Spre deosebire de anii precedenţi, când la manifestare era invitat şi un istoric care să vorbească despre semnificaţia zilei de sărbătoare, de data aceasta singurul care a luat cuvântul a fost subprefectul.
"Sub tricolor s-au realizat evenimente esenţiale din istoria noastră. Pe câmpurile de luptă, la olimpiade, la concursuri, la întâlniri diplomatice, sau în alte situaţii oficiale, întotdeauna ne-am identificat şi am fost identificaţi ca români prin arborarea sau afişarea drapelului naţional, iar fiecare reprezentant al ţării trebuie să se simtă mândru când se alfă sub faldurile sale", a spus Palaghianu.
După discurs, tricolorul a fost dus în partea dreaptă a intrării în Primărie, şi nu în stânga, aşa cum era în anii precedenţi, mutarea catargelor fiind făcută, cel mai probabil, ca urmare a lucrărilor de reabilitare a imobilului.
Înaintea arborării drapelului oficialităţile au fost chemate să sărute drapelul, dar unii dintre ei au preferat doar să facă o plecăciune.
Drapelul naţional a fost urcat apoi pe catarg în timp ce fanfara a intonat imnul de stat al României.
Tricolorul este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României, este elementul de identificare a României şi a românilor în lume, fiind arborat atunci când ţara este reprezentată la evenimente internaţionale.
"Cromatica sa este adânc înrădăcinată în arta popular românească, albastrul reprezentând libertatea, galben belşugul iar roşul sacrificiul înaintaşilor noştri. Tricolorul transmite o încărcătură emoţională aparte, este un liant al identităţii noastre fiind încărcat de semnificaţie şi simbolism. Acesta trebuie să fie respectat de toţii cetăţenii României", au transmis reprezentanţii Prefecturii.