Sute de elevi orădeni de la 32 de şcoli au lipsit, vineri, de la ore. Motivat, însă, pentru că, împreună cu profesorii lor, au sărbătorit pe Corso Ziua Europei.

La iniţiativa deputatului Florica Cherecheş, pentru al doilea an consecutiv, şcolarii au militat pentru unitate europeană. Fiecare şcoală a prezentat o ţară europeană, cu fotografii, costume populare, simboluri, dar şi mâncare şi băutură. De asemenea, elevii s-au costumat în personaje celebre, aşa că pe pietonală au fost prezenţi muschetari, Papa ori ştrumfi.

Bineînţeles, şi România a avut un stand, făcut de elevii Liceului Ortodox, unde trecătorii au văzut oale de lut, un război de ţesut şi ştergare româneşti.

După o defilare a steagurilor ţărilor Uniunii Europene, atenţia celor prezenţi s-a concentrat pe un flashmob al elevilor Liceului de Artă din Oradea, care s-au adunat în piaţeta de lângă Liceul Ady Endre şi au cântat, alături de soliştii Filarmonicii orădene, imnul Uniunii Europene.

Apoi, vreme de vreo două ore, pe scena amplasată în piaţetă au urcat grupuri de elevi de la şcolile implicate în proiect, cântând şi dansând.

"Scopul evenimentului este de a promova diversitatea din Uniunea Europeană, de a prezenta valorile Europei, dar şi cultura şi tradiţiile româneşti. În plus, este o acţiune educativă pentru cei peste 300 de elevi care au participat la realizarea standurilor şi este un mod de promovare a oraşului, căci filmările evenimentului vor fi postate pe YouTube", a explicat Florica Cherecheş.