Peste 3.000 de oameni au sărbătorit Ziua Europei, vineri seara, în Piața Unirii din Oradea, alături de Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău și invitații ei.

Spectacolul „Lăutarii altfel”, organizat de Visit Oradea și condus de dirijorul Nicolae Botgros, a oferit publicului ritmuri de muzică clasică, pop, jazz și, bineînțeles, folclorice.

Orchestra de peste Prut i-a avut ca invitaţi pe Monica Anghel, Vali Boghean, Brio Sonores şi Paula Seling.

Vals cu orchestra „Lăutarii”

Vremea bună i-a încurajat pe orădeni și turiști să asiste la evenimentul din Piața Unirii, organizat pentru celebrarea, cu o zi mai târziu, a Zilei Europei (9 mai). 

Acolo, organizatorii au pregătit în jur de două mii de scaune, care s-au dovedit a nu fi suficiente, astfel că unii oameni s-au așezat pe bordurile fântânilor arteziene, în timp ce alții au urmărit spectacolul în picioare.

Repertoriul ales de Orchestra Lăutarii pentru evenimentul de Ziua Europei a fost unul divers. Muzicienii, îmbrăcaţi în haine elegante, au deschis seara cu „Suita Carmen” şi au continuat apoi cu celebrul Vals nr. 2 a lui Dmitri Shostakovich. 

"Sunt sigur că aţi simţit deja că acest spectacol nu este ceea ce v-aţi aşteptat. Este, poate, total altceva şi cu siguranţă mult mai mult decât v-aţi aşteptat", s-a adresat publicului, la un moment dat, Emil Trifa, prezentatorul evenimentului. 

Trilurile Ciocârliei

Ritmurile vioaie ale muzicii populare, care au adus notorietate orchestrei de la Chişinău, nu au lipsit, spre bucuria publicului, care a aplaudat pe trilurile melodiei „Ciocârlia”, dar şi pe Hora şi Sârba de la Nord.

Monica Anghel i-a emoționat pe orădeni cu piesa "Dau viaţa mea pentru o iubire", ea interpretând, printre altele, și "Lacrimi de jar" sau "Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj", în timp ce Paul Seling a cântat alături de public melodii precum "Lasă, Doamne, dor" sau "Noapte caldă". 

Duo Sonores, trupă câştigătoare a sezonului patru „Românii au talent”, a emoţionat spectatorii cu interpretarea celebrei piese italiene de dragoste "Caruso".

Basarabeanul Vali Boghean a oferit un spectacol complet publicului, cântând ba la voce, ba la trompetă sau fluier melodii precum "Cântec de leagăn", "Mândra din Balcani" sau "Boschetar".

Atmosfera a fost antrenantă, iar mulți dintre spectatori au cântat alături de invitați și chiar au dansat. 

Venim cu bucurie...”

Buna dispoziţie a spectatorilor a fost remarcată şi de Nicolae Botgros, care le-a spus că se simte foarte bine la Oradea. 

"Vă mulţumesc din suflet pentru că sunteţi prezenţi la spectacolul de astăzi. Să dea Domnul să ne revedem! Noi, cei care suntem în scenă, venim cu bucurie pentru dumneavoastră cei care sunteţi aici", a spus dirijorul. 

Pentru final Orchestra Lăutarii din Chişinău a păstrat "Marşul lui Radetzky", care i-a ridicat la dans pe spectatori și i-a pus pe aplauze.

După concert, orădenii s-au dispersat rapid de pe platoul din Piaţa Unirii, unii s-au îndreptat spre case, în timp ce alţii au ales să mai facă un popas la terasele din jur unde petrecerea abia începuse. 

Oradea Pasajul Vulturul Negru

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!