Ziua de 9 mai a fost sărbătorită luni prin onoruri militare în faţa Statuii Ostaşului Român de către oficialităţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, dar şi de orădeni de rând.

După prezentarea drapelului de luptă, preotul militar Mircea Ioniţă a oficiat o slujbă de pomenire în memoria eroilor din Oradea şi Bihor, iar apoi prefectul Gavrilă Ghilea a rostit un discurs în care a amintit cele trei semnificaţii ale zilei de 9 mai.

Ghilea a vorbit în primul rând despre 9 mai 1877, când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlament independenţa de stat a României faţă de Imperiul Otoman, consfinţită apoi prin Războiul de Independenţă dintre anii 1877 şi 1878.

Totodată, prefectul a amintit despre 9 mai 1945, dată care marchează victoria Forţelor Aliate în lupta cu Germania Nazistă. "În 1945 s-a pus capăt celui mai sângeros măcel din istoria lumii, cel de-al Doilea Război Mondial", a spus Ghilea. Nu în ultimul rând, prefectul a amintit că în 1985, data de 9 mai a devenit Ziua Europei.

Discursul prefectului a fost urmat de cel al profesorului universitar Mihai Drecin, care a subliniat faptul că în 1945 România a fost una dintre forţele învingătoare. "Atunci s-a încheiat războiul care a bulvrsat întreaga planetă. Armata Română era din nou printre învingători. România a fost a patra putere care a contribuit la înfrângerea nazismului", a afirmat Drecin.

Discursurile celor doi au fost urmate de ceremonialul depunerii de coroane la Statuia Ostaşului Român, la care au participat reprezentanţi ai Prefecturii (prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea), Consiliului Judeţean (preşedintele Radu Ţîrle şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc), Primăriei Oradea (viceprimarii Biro Rozalia şi Gheorghe Carp), ai instituţiilor subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, instituţiilor deconcentrate, ai Poliţiei Locale, dar şi reprezentanţi ai partidelor politice. Depunerea a fost încheiată de elevii de clasa a IV-a de la Şcoala Dimitrie Cantemir, care au lăsat pe rând în faţa statuii buchete de flori în memoria eroilor bihoreni.

Festivităţile au fost închise de militarii Garnizoanei Oradea, ISU, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră, care au defilat în onorurile fanfarei militare.