Pe lângă obişnuita ceremonie militară din centrul urbei, orădenii sunt chemaţi în acest an să participe şi la o sărbătoare muzicală dedicată României şi tradiţiilor păstrate peste generaţii...

Spectacolul "România ne uneşte" va fi mai amplu ca oricând şi va aduce în faţa publicului celebri promotori ai folclorului, nu doar cel specific zonei Bihorului, ci şi din alte regiuni ale ţării, ba şi din Republica Moldova. În premieră, evenimentul se va ţine în Oradea Arena, unde sunt aşteptaţi mii de spectatori.

Folclor în arenă 

"Tradiţia celebrării Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României continuă şi în acest an cu cea de-a 5-a ediţie a evenimentului «România ne Uneşte!»", au anunţat organizatorii, adică Visit Oradea, în colaborare cu Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.

Evenimentul va avea loc ceva mai devreme, mai precis pe 29 noiembrie, de la ora 18, şi se va ţine pentru prima oară în Oradea Arena, sala polivalentă cu 5.000 de locuri a oraşului. Prin programul ales, organizatorii şi-au propus să le ofere spectatorilor "o experienţă cât mai autentică, ilustrând bogăţia tradiţiilor româneşti".

"Atât ca amploare, cât şi din punct de vedere al listei de artişti, cred că este cel mai mare spectacol folcloric pe care l-am organizat de Ziua Naţională a României", spune Alexandru Chira, directorul Visit Oradea, adăugând că "am dorit să acoperim mai multe regiuni, reprezentate de artişti cunoscuţi". 

Bihoreni pe scenă 

Folclorul bihorean, cu poveştile sale ritmate despre viaţa şi dorurile ţăranilor de odinioară, va acapara o bună parte a serii. Astfel, pe scena "România ne uneşte!" sunt invitaţi să urce artişti care au încântat generaţii la rând, precum Florica Zaha, Cornel Borza, Voichiţa Mihoc, Familia Zbiciu, Familia Stângaciu, Viorica Flintaşu şi Violeta Gherman. De asemenea, tradiţiile din zona noastră vor fi prezentate şi de Ansamblul Folcloric Bihorul. 

"Când era ca să-mi petrec / Mi-o venit ordin să plec...". Originar din Sebeş, judeţul Alba, Ionuţ Fulea, cu al său "Cântec de cătănie", se numără şi el printre invitaţii spectacolului de Ziua Naţională a României, lista fiind continuată de preotul şi cântăreţul Marius Ciprian Pop din Cluj-Napoca. 

Cu Surorile Osoianu

În spectacolul de la Oradea, cântecele patriotice vor fi aduse de Nicolae Furdui Iancu, interpret care reuşeşte să-şi emoţioneze de fiecare dată publicul cu piese precum "Noi suntem români", "Treceţi, batalioane române, Carpaţii!" şi "Nu uita că eşti român". Despre tradiţii şi despre Ardeal le va cânta bihorenilor şi Veta Biriş. 

Invitate pe scena locală sunt, în acest an, şi Surorile Osoianu, care vin tocmai din Republica Moldova. Surorile cântăreţe au reuşit nu doar să promoveze folclorul basarabean, ci, mai ales în ultimii ani, să şi ajungă la un altfel de public, prin colaborări cu Subcarpaţi ("Colind", "Limba Română") şi Irina Rimes ("Ielele"). 

Artiştii invitaţi la "România ne uneşte!" vor fi acompaniaţi de orchestra "Rapsodia bihoreană", condusă de maestrul Liviu Buţiu, apreciată la nivel naţional. 

Un bilet, 10 lei

Biletele pentru acest spectacol s-au pus în vânzare pe eventbook.ro, precum şi la agenţia Teatrului Regina Maria, iar preţul lor este modic: 10 lei. 

"Spectatorii vor avea posibilitatea să vizioneze momentele artistice atât din tribune, cât şi de pe scaunele special amplasate pe ringul de joc. Astfel, sunt 3 zone pentru care se pot achiziţiona bilete: pe ringul de joc (menţionat pe platforma de bilete ca Teren), la primul nivel de tribune (Inel 1) şi al doilea nivel de tribune (Inel 2)", precizează organizatorii ediţiei inedite a spectacolului "România ne uneşte!". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!