Vineri, de Ziua Universală a Iei, Muzeul Țării Crișurilor Oradea organizează o serie de evenimente dedicate costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului, printre care și o demonstrație de împletit coronițe din flori de Sânziene. 

Între altele, vizitatorii vor putea participa la vernisajul expoziţiei "Costumul tradiţional de Bihor de pe valea Barcăului" cu exponate din colecţia particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, judeţul Sălaj. "Tânără entuziastă protectoare a patrimoniului mobil şi imobil din satele de pe Valea Barcăului şi Sub-Meseş, Ligia Alexandra Bodea a reuşit să constituie o colecţie impresionantă prin reprezentativitatea şi importanţa pieselor salvate de la distrugere", au transmis reprezentanţii muzeului, printr-un comunicat de presă.

Tot vineri, în cadrul aceluiași eveniment, femeile din satele de pe Valea Barcăului vor împletit cununi din flori de Sânziene. Aceste flori sunt considerate protectoare ale lanurilor de grâu şi orz aflate în pârg. "În această zi, tinerele fete şi neveste împleteau cununi din flori de sânziene şi spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât şi animalele", mai arată comunicatul.

Cei mai curajoşi vor putea să-şi realizeze în totalitate propria cămaşă tradiţională, în cadrul atelierului de creaţie "Să redescoperim cămaşa tradiţională din Bihor", lansat cu ocazia evenimentului, iar piesele confecţionate vor face parte din expoziţia care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei 2023.

Evenimentul, organizat în cadrul programului cultural multianual „Țara Crișurilor - vatra etnografică”, va avea loc la sediul muzeului, din strada Armatei Române, nr. 1/A, vineri, de la ora 17.30, iar intrarea va fi liberă, în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!