Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită, sâmbătă, şi la Oradea, pe platoul din faţa Primăriei, în prezenţa mai multor oficialităţi. Printre invitaţii prefectului Ioan Mihaiu, care a vorbit despre istoricul şi importanţa imnului "Deşteaptă-te, române!", s-a numărat şi orădeanul Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ceremonialul a început cu întâmpinarea oficialităţilor, urmată de prezentarea onorului de către Garda de Onoare şi salutul drapelului de luptă. După o rugăciune pentru poporul român, au urmat alocuţiuni rostite de prefectul Ioan Mihaiu şi conf. univ. dr. Alina Stoica de la Facultatea de Istorie.

"Istoria consemnează că exact acum 169 de ani, în 29 iulie 1848, în tumultul evenimentelor Revoluţionare, un grup de români au cântat pentru prima dată un cântec ale cărui versuri fuseseră scrise de poetul şi revoluţionarul Andrei Mureşanu. Cântecul acesta, devenit imnul revoluţionarilor de la 1848, a dăinuit de-a lungul secolelor, având în cuvintele lui, dar şi în linia melodică, o extraordinară putere de a mobiliza oamenii la luptă", a spus prefectul Ioan Mihaiu.

Acesta a subliniat şi mesajul puternic de patriotism şi libertate pe care-l transmite "Deşteaptă-te, române!", adăugând că imnul a fost cântat de masele de români în timpul multor conflicte social-politice şi militare, ca Războiul de independenţă şi cele două Războaie Mondiale.

"Cântecul a dăinuit şi sub umbra comunismului în sufletele şi minţile românilor, care l-au cântat ca unul, cuvintele lui înălţându-se pe străzi, risipind frica de moarte şi unind poporul întreg în idealurile de libertate ale Revoluţiei din 1989", a spus Mihaiu.

Imnul a fost apoi interpretat de cântăreţul Alexandru Mihai Carţiş, alături de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu".

La manifestări - pe lângă prefectul Ioan Mihaiu şi ministrul Florian Bodog - au asistat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Traian Bodea, lipsind, în schimb, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang.