Oficialități, lideri religioși, soldați și politicieni s-au adunat miercuri în Piața Unirii, pentru a sărbători Ziua Independenței de Stat a României, dat fiind că pe 10 mai 1877 domnitorul Carol I a promulgat Declarația prin care s-a proclamat independența țării față de Imperiul Otoman. 

De la ora 11 a avut loc o ceremonie religioasă și militară la statuia Regelui Ferdinand din centrul Oradiei, care a cuprins și depunerea de coroane de flori.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat prefectul Dumitru Țiplea, care a și rostit o alocuțiune despre însemnătatea zilei, primarul Florin Birta, viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș și episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

De asemenea, despre semnificația zilei de 10 mai 1877 a vorbit și lector univ. dr. Radu Românașu. Manifestările s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare. 

Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Oradea cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Oradea. 


(sursa foto: Primăria Oradea)

Tot pe 10 mai se sărbătorește și Ziua Regalității, marcând momentul în care, în 1866, a sosit în România a lui Carol Hohenzollern Sigmaringen. 

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare națională prin Legea nr.189/2021. Unul dintre cele mai importante motive care a stat la baza actului normativ a fost reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, perioadă în care ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României.

La 10 mai 1877 domnitorul Carol I a promulgat Declarația prin care s-a proclamat Independența de Stat a României de către Senat și Adunarea Deputaților, prin care s-a pus capăt suzeranității otomane. Cu o zi mai devreme, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministru de externe la acea vreme, afirma că România este o națiune independentă și suverană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!