Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi este marcată în fiecare an pe 25 mai, diverse organizaţii încercând să facă un apel la responsabilitate şi la solidaritate umană.

Este şi cazul Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS, ai cărui voluntari din Bihor vor desfăşura în această săptămână, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, acţiuni de informare în şcoli şi nu numai.

"Vom informa publicul larg cu privire la existenţa şi serviciile oferite prin numărul european de urgenţă 116000, dar şi despre riscurile la care se expun copiii atunci când pleacă voluntar de acasă", a anunţat Ana Maria Mânzu, voluntar al Centrului FOCUS.

Conform datelor IPJ, în Bihor există şase cazuri nerezolvate de copii dispăruţi. Cel mai recent s-a înregistrat pe 15 decembrie 2014, când Florin Puia, în vârstă de 10 ani, a dispărut din faţa casei din Cuieşd. În urmă cu doi ani, adolescenta Kozak Maria, atunci în vârstă de 16 ani, a dispărut fără urmă din Marghita.

Există, însă, şi cazuri mult mai vechi care nu au fost rezolvate nici până acum. Este vorba despre Marinela Varga, dispărută în 2005, la vârsta de 14 ani, din Lugaşu de Sus, Kerekes Gyula, dispărută în 2003, la vârsta de 11 ani, din Cighid, şi Iosif Demian, dispărut în 1996, la vârsta de 13 ani, din Budoi.

Cel mai vechi caz nerezolvat de dispariţie din judeţ este cel al lui Alexandru Szalkai, care a dispărut în 1992 din Oradea, din faţa blocului, la vârsta de 10 ani.

Centrul FOCUS aminteşte, însă, şi de un caz fericit din Bihor, cel al lui Kraiczar Carmen, care, în 1994, la vârsta de 9 ani, a dispărut din Curtuişeni şi, după 20 de ani, s-a reunit cu familia. Carmen a fost găsită cu ajutorul portretistului Florin Lăzău de la IPJ Bihor, care i-a făcut un portret actual bazat pe trăsăturile dintr-o fotografie veche.