Direcția de Asistență Socială Oradea, prin Serviciul Prevenirea Marginalizării Sociale, a marcat Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost, printr-o activitate socială care a avut loc joi la sediul Adăpostului de Noapte din strada Gutenberg nr. 8. 

„Beneficiarii Adăpostului de Noapte, împreună cu angajați ai DAS Oradea, au profitat de vremea bună și au petrecut câteva ore împreună, într-o atmosferă plăcută și relaxată, servind și un prânz împreună. Prin comunicare, coordonare și cooperare deschisă putem implica persoanele fără adăpost în societate ca membri activi, care se pot bucura în mod egal de drepturile și responsabilitățile lor ca cetățeni ai municipiului Oradea”, se arată într-un comunicat trimis ulterior de DASO. 

sursa foto: Direcția de Asistență Socială Oradea

În acest sens, instituția a semnat acord cu Centrul Regional Oradea al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, iar în această săptămână a avut loc o activitate de prevenire a traficului de persoane, în cadrul campaniei naționale „Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur”.

„Scopul acestei activități a fost de informare a beneficiarilor centrului cu privire la fenomenul traficului de persoane, a formelor de manifestare și prevenire. S-au prezentat formele de exploatare, exploatarea prin cerșetorie, prin muncă, sexuală și modalitățile de prevenire a acestor forme de exploatare”, se menționează în comunicat. 

La final, cei prezenți au vizionat un film privind exploatarea prin cerșetorie, dezbătând, apoi, temele prezentate în film.

sursa foto: Direcția de Asistență Socială Oradea

Cum sezonul rece se apropie, DASO face un apel către orădeni să anunțe dacă văd persoane care se adăpostesc în zone publice, la temperaturi scăzute, sunând la numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale: 0259-969 sau la numărul de telefon non-stop 0359/466666 al Adăpostului de Noapte.

„Adăpostul de Noapte este situat pe strada J. Gutenberg nr. 8 și are o capacitate de cazare de 71 de locuri. Direcția de Asistență Socială Oradea oferă cazare în cele 2 corpuri de clădire și cele 9  containere din incinta adăpostului, dotate cu dușuri cu apă caldă și grupuri sanitare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, persoanele cazate aici primesc haine curate, ceai cald și, nu în ultimul rând, sprijin pentru depășirea acestei perioade dificile din viața lor”, amintește DASO. 

Pe timpul zilei, în Centrul Comunitar Gutenberg, situat la aceeași adresă, oamenii străzii beneficiază de consiliere psihologică, sprijin în găsirea unui loc de muncă și pentru obținerea diferitelor acte (de identitate, de stare civilă) și li se oferă șansa unor activități relaxante, ca vizionarea unui film sau lecturarea unei cărți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!