Studenţii filologi ai Universităţii din Oradea se vor întâlni luni cu poetul orădean Ioan Moldovan. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei.

"Poet, eseist, fost redactor-şef şi apoi director al revistei "Familia", seria a V-a (1990-2020), Ioan Moldovan vine la Universitatea din Oradea pentru a împărtăşi din experienţa sa şi pentru a interacţiona cu tinerii pasionaţi de literatură", a anunţat UO.

Poetul a debutat cu volumul de poezii "Viaţa fără nume", în 1980. Volumul a fost prefaţat de criticul literar clujean, Ion Pop, cel care a văzut în echinoxistul Ioan Moldovan un "poet al meditaţiei grave şi al emoţiei supravegheate de intelect".

Deşi afiliat generaţiei optzeciste, Ioan Moldovan se individualizează printr-un "discurs postmodern sobru, emancipat de sechelele localiste ale provinciei noastre literare" (Marin Mincu). Critica literară a identificat în poezia lui Moldovan un poet de factură expresionistă, grav, dar şi ludic, elegiac, "un poet al sensurilor" (Ioan Holban).

Printre volumele de poezie publicate de el se numără "Exerciţii de transparenţă" (Cartea românească, 1983), "Tratat de oboseală" (Clusium, 1999), "Celălalt peşte" (Paralela 45, 2005), "Mainimicul" (Cartea românească, 2010), "Timpuri crimordiale" (Eikon, 2014), "Multe ar mai fi de spus" (Cartea românească, 2019), "Azi" (Limes, 2023).

Ziua Internațională a Poeziei este marcată anual în data de 21 martie, dar evenimentul de la Oradea va avea loc pe 25 martie, de la ora 13, în amfiteatrul C023 al facultăţii şi va fi moderat de cadrele didactice universitare Ioana Cistelecan şi Anca Tomoioagă.

Întâlnirea cu poetul Ioan Moldovan este deschisă tuturor iubitorilor de literatură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!