Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, Universitatea din Oradea a găzduit vineri, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea, Primăriei Municipiului Oradea și Grupului Comxen, cea de-a doua ediție a unui eveniment menit să promoveze incluziunea romilor.

Proiectul a urmărit implicarea studenţilor în activităţile de conştientizare a relaţiilor cu alte etnii, în particular cea romă, și aducerea înaintea mediului universitar a problemelor, persecuțiilor și suferințelor, a drepturilor romilor și a eforturilor și progreselor lor pentru emancipare.

O fustă te face hoață?

Evenimentul a fost deschis de către prof. univ. dr. Lia Pop, alături de Constantin Țoca, prodecanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științe ale Comunicării, și Călin Corpaș, consilier al primarului Oradiei.

„Este o zi care enunță aceste valori culturale ale entiei romilor prezenți în arealul nostru, inclusiv în municipiul Oradea, și cu siguranță, ca de fiecare dată, sunt convins că vom redescoperi anumite elemente esențiale și reprezentative pentru etnia romilor”, a precizat Constantin Țoca.

Studenții din cadrul programului de master - Politici Publice Europene, anul I, sub îndrumarea cadrelor universitare Irina Pop și Cristina Pușcaș, au descris aspecte ale istoriei, vieţii şi problemelor comunităţii rome, completați fiind și de domnul Lupi, un membru al comunității rome.

Cei aflați în sală s-au putut bucurat și de informații aduse de specialiști din ONG-uri, precum Asociația Creștină și de Caritate Betania, reprezentată prin Cristina Minculescu, ori directoarea Școlii ProRoma din Tinca, Daniela Tütös, care prin activitatea lor promovează și susțin incluziunea socială a romilor.

„În momentul în care întelegem nuanțele, culorile, lucrurile specifice acestei culturi, ca mine, cred că și voi veți ajunge să îndrăgiți foarte mult acestă cultură. Cred că putem să învățăm de la ei bucurie, reziliență și să ne bucurăm de viață”, spune Cristina Minculescu.

Daniela Tütös le-a vorbit studenților despre discriminarea pe care românii o fac, povestind cum ea, îmbrăcată cu o fustă specifică femeilor din comunitatea romă, a fost bănuită că... este hoață. „Am luat-o pe mine, bucuroasă, am îmbrăcat-o, era o zi frumoasă de vară și [...] am intrat într-un ABC. În momentul în care am intrat în ABC, în spatele meu, cele două vânzătoare au început să vorbească în maghiară «du-te acolo după aia că s-a dus la frigider». Prima dată mi-a venit să râd, adică eu doar port o fustă, niciodată până atunci nimeni nu m-a suspectat că aș fura”, a povestit directoarea.

Mărturia unei femei rome

Cătălina Stoica, reprezentant al comunității rome, și-a deschis sufletul și a povestit dificultățile pe care aceasta le-a întâmpinat atunci când a ales să părăsească comunitatea pentru a studia.

„Eu am plecat în urmă cu foarte mulți ani de acasă și nu pentru că tradiția noastră este urâtă sau rea, noi avem o tradiție foarte frumoasă. Țiganii romi sunt țigani gabori și în special romii sunt iubitori de frumos, se iubesc foarte mult între ei, exact cum spunea Cristina, se iartă repede. Sunt niște oameni minunați. Eu am plecat în urmă cu 10 ani de acasă și m-am întâlnit de multe ori cu prejudecăți. Și oamenii, când spui țigan, rom, imediat îi pun în aceeași oală cu cei care fură, cu cei care cerșeșc. Nu este doar despre asta, a fi țigan sau rom, suntem exact ca toți ceilalți”, a declarat Cătălina Stoica.

Profesorul Florin Ardelean le-a istorisit celor prezenți tristul eveniment care a stat la baza abolirii sclaviei în Moldova și mai apoi în Țara Românească, fiind vorba despre o tragică poveste de iubire dintre o franțuzoaică și fiul nelegitim, de etnie romă, al boierului Dumitrache Cantacuzino-Paşcanu.

Partea artistică a programului a inclus o mini-expoziţie de fotografii care ilustrează viaţa romilor de lângă noi, realizate de Remus Toderici, şi o expoziţie de carte despre romi, iar actrița Anda Tămașanu de la Teatrul Regina Maria din Oradea a recitat imnul romilor în limba română.

Evenimentul a fost organizat de către studenții de la programul de studiu Jurnalism, Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științe ale Comunicării, împreună cu cei de la Masteratul Politici Publice Europene din cadrul Universității din Oradea.

Alexandra Precup
studentă anul II, Jurnalism

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!