Peste 100 de persoane surde din Bihor şi apropiaţi ai acestora au pornit, sâmbătă, la ora 15, într-un marş prin centrul Oradiei, de la magazinul Crişul până în Piaţa Unirii, toţi purtând mănuşi albe pentru a atrage atenţia asupra modului special de comunicare al surzilor şi salutând toţi trecătorii. 

În Piaţa Unirii, ţinându-se de mâini, aceştia au format un lanţ uman, "desenând" o inimă.

Marşul a marcat Ziua Internaţională a Surzilor, dar a fost dedicat şi Centenarului Marii Uniri. Spre deosebire de alte ediţii, cei peste 100 de participanţi au purtat tricouri albe cu mesajul "Centenar – împreună pentru cultură, artă şi valoare".

Scopul principal al marşului organizat de filiala Bihor a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România a fost, însă, sensibilizarea comunităţii orădene cu privire la felul de comunicare al surzilor şi la nevoile acestora.

"Am vrut să sensibilizăm puţin şi comunitatea, să arătăm modul de comunicare al persoanelor surde", a spus Angelica Platon, director adjunct al filialei, care a amintit că persoanele care nu aud şi nu vorbesc întâmpină dificultăţi în societate, fiindu-le extrem de greu să se integreze în şcoli de masă şi să relaţioneze în instituţii din lipsa interpreţilor.

Din alai a făcut parte şi un membru al comunităţii surzilor care şi-a asumat rolul de actor de pantomimă, el făcându-le semne haioase celor pe lângă care trecea grupul.

S-au alăturat manifestării şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ, între care Răzvan Puia, şeful Cancelariei Prefectului, şi Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

După ce au "desenat" o inimă în centrul Oradiei, participanţii la marş s-au dus, tot ţinându-se de mâini spre turnul Primăriei, ale cărui trepte le-au urcat împreună pentru a admira priveliştea.