Natura ține cu oamenii ei. Peste 230 de pasionați s-au adunat, sâmbătă, la Coada Lacului, răspunzând invitației asociației Aqua Crisius de a sărbători Ziua Liliacului Carpatin, un eveniment ajuns la a VII-a ediție.
În ciuda avertizărilor de vreme rea, lumea s-a relaxat nestingherită în aer liber, în mijlocul ariei protejate Valea Iadului, simțind pe piele doar câțiva stropi de ploaie.
Tot aici, zeci de copii au aflat, prin jocuri, de ce trebuie să ocrotească natura, iar bucătari iscusiți și producători locali au pus pe mese bucate delicioase.
„Am așteptat să revenim”
Între pădurea care acoperă Munții Apuseni și Valea Iadului, pe un platou natural generos aflat în apropiere de intersecția cu drumul de Meziad, Asociația Aqua Crisius a invitat, sâmbătă, orice curios la sărbătoarea naturii. Mai precis, a liliacului carpatin, o floare care crește doar în această arie protejată ce se întinde și peste satul de vacanță Coada Lacului.
ONG-ul organizează acest eveniment de șapte ediții, întrerupte doar de restricțiile din anii pandemiei. La fața locului, s-a văzut că oamenii au așteptat să fie chemați din nou în natură.
„Am fost la mai multe ediții și am așteptat să revenim, să petrecem o zi liberă în natură”, a declarat Ovidiu Drimbea, unul dintre bihorenii care au urcat sâmbătă pe drumul care trece de barajul Leșu special pentru acest eveniment.
Distracție în natură
Platoul s-a aglomerat de dimineață. Primii care au venit au fost cei aproape 80 de copii din localitățile Vadu Crișului, Aușeu, Aleșd, Hotar, Bulz și Curățele, însoțiți de profesori și anume invitați pentru a participa la un concurs interșcolar care a avut în centru distracția responsabilă în natură.
Elevii, toți de clase de gimnaziu, au trebuit să parcurgă șase probe, în care să-și dovedească abilitățile motrice (de pildă, să „care” o monedă între genunchi, țopăind între două puncte fixe), cunoștințele despre păsări, specii de animale și pești ori talentul artistic. La o probă, toți elevii au fost chemați să identifice urmele lăsate de animale sălbatice în pădure, ceea ce îi va ajuta ori de câte ori vor ieși în drumeție, iar la o alta să creeze tablouri din frunze ori flori găsite în jur.
„Probele sunt interesante și frumoase, nu foarte grele. Și simți că te dezvolți”, a spus Pentek Eniko-Tunde, o elevă din Hotar, venită pentru întâia oară la Coada Lacului.
La fiecare probă, echipele de elevi au adunat puncte, iar la final, cei cu punctajul cel mai mare s-au dovedit elevii din Vadu Crișului. Pe locul 2 s-au clasat elevii din Curățele, locul trei l-au împărțit echipele din Aușeu și Bulz, locul patru l-au ocupat elevii din Hotar, iar locul cinci cei din Aleșd.
Toți elevii au fost răsplătiți la final cu premii anume pregătite de organizatori: sacoșe textile, tricouri, hanorace și bandane, carnețele cu pixuri și albume foto cu aria protejată. Evenimentul a fost organizat de Aqua Crisius în cadrul proiectului „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties”, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, România și Ungaria.
Competiție la ceaune
Pe lângă concursul interșcolar, sărbătoarea a mai cuprins și o competiție gastronomică. Patru echipe de bucătari pricepuți au gătit mâncare la ceaun, din care toți doritorii s-au înfruptat, iar un juriu anume format a degustat scrupulos fiecare preparat.
Și acest concurs este unul tradițional pentru Ziua Liliacului Carpatin, iar la fiecare ediție răspunde prezent o echipă de bucătari din Ungaria, așa cum a făcut și de această dată. Experiența nu le-a prea fost de folos însă, de această dată, pentru că ediția 2023 a câștigat-o o echipă care a venit pentru întâia oară la eveniment: soții Simona și Remus Băican, care au gătit un bogracs ce a impresionat papilele gustative ale juraților.
Sărbătoarea nu putea fi completă fără un târg de produse locale, iar oamenii din zonă au răspuns foarte bine invitației.
Mai mulți expozanți au adus gemuri, brânzeturi, clătite, siropuri și alte bunătăți, din care aproape nimeni nu s-a putut abține să nu guste. De asemenea, meșterul popular Mărioara Matiuța a etalat haine și accesorii cu motive din zona Roșia, admirate de vizitatori.
În căutarea liliacului
Pe lângă concurenți și expozanți, Ziua Liliacului Carpatin a atras vizitatori din rândul oamenilor care au case de vacanță în Coada Lacului ori care locuiesc în Bihor. O familie a venit din Beiuș special pentru eveniment și din curiozitate să vadă floarea atât de rară. Liliacul carpatin nu se lasă atât de ușor descoperit însă, vizitatorii aflând că, pentru a-l vedea, trebuie să facă o drumeție pe munte.
Pentru că nu s-au încumetat la o asemenea excursie, temându-se că vremea bună s-ar putea schimba rapid, oamenii au descoperit liliacul cu ajutorul unui album cu fotografii anume creat de organizatori pentru acest eveniment și care a fost distribuit tuturor celor care au ajuns la eveniment.
Vizitatori ucraineni și... ruși
Sărbătoarea naturii de la Coada Lacului a atras și un grup de cetățeni ucraineni, care s-au refugiat în Bihor după ce țara lor a fost invadată de Rusia. Printre ei s-a numărat și Diana, o tânără studentă care, până să înceapă războiul, n-a mai ieșit din Ucraina. Acum locuiește în Oradea și sâmbătă a fost pentru întâia oară la Coada Lacului.
„Îmi place că este un eveniment în aer liber și proaspăt, cu râul aproape. Îmi place natura și este o plăcere să fiu aici, în munți”, a declarat Diana pentru BIHOREANUL.
Ucrainenii au venit într-un grup cu prieteni pe care și i-au făcut în România, printre care bihoreni și... ruși. Konstantin Lupastian a mărturisit că se consideră român, pentru că s-a născut în Cernăuți, o zonă românească din Ucraina, dar are cetățenie rusă, primită pe vremea URSS. Soția lui este ucraineană, dar tot cu cetățenie rusă, și împreună au venit în Bihor, fugind și ei din calea războiului care macină Ucraina. „Ucrainenii sunt prietenii mei”, a declarat bărbatul pentru BIHOREANUL.
Konstantin a recunoscut că nu are o viață ușoară aici, însă, pentru că România, ca toate țările Uniunii Europene, nu-i privește bine zilele astea pe cetățenii ruși. Totuși, alături de soție și de copiii lor, s-a integrat în comunitatea ucraineană, spunând că și ei își doresc un singur lucru: pace și binecuvântare.
„Ziua de astăzi a fost odihnă pentru suflet”, a declarat el BIHOREANULUI, recunoscând că tot grupul cu care a urcat la Coada Lacului avea nevoie de o desfătare în natură. Străinilor le-a plăcut evenimentul și au spus că și-ar dori să participe la cât mai multe asemenea sărbători locale.
Bineînțeles, și-ar dori ca ediția viitoare a sărbătorii să nu-i mai găsească refugiați în țări străine, ci la casele lor. Iar la Coada Lacului să vină doar în vizită, la sărbătoarea liliacului carpatin...
Vezi mai jos un videoreportaj la Coada Lacului (imagini: Paul Lelea):