Cu note de ironie şi reproş la adresa Primăriei Oradea, care a abandonat statuia celui mai celebru avocat orădean, Emanuil Gojdu, în ştrandul Ioşia, o asociaţie locală a anunţat că va sărbători cei 216 ani trecuţi de la naşterea lui Gojdu chiar în jurul monumentului.

Sărbătoare va fi însă doar cu numele, căci evenimentul se doreşte mai degrabă a fi un protest faţă de Primărie, care nu mai amplasează în oraş statuia lui Gojdu.

Evenimentul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook. "Dragi orădeni, vă invit să fiţi alături de mine la ceas aniversar. Sunt 216 ani de la naşterea mea. Din păcate, nu mă pot deplasa, aşa că vă invit să mă vizitaţi în locul meu de cazare temporară, ştrandul Ioşia din Oradea", se arată pe pagina evenimentului, intitulată chiar "Ziua mea de naştere la Ştrandul Ioşia".

Iniţiativa a avut-o Asociaţia Cultură în Mişcare, înfiinţată de fostul director al Casei de Cultură a Municipiului Oradea, Flavius Bunoiu, care militează pentru reamplasarea statuii lui Emanuil Gojdu. Aşa cum se ştie, statuia a fost demontată din Piaţa Unirii în martie 2015, sub pretextul lucrărilor de reamenajare, iar de atunci zace în ştrandul Ioşia.

BIHOREANUL a arătat că, în primăvara anului trecut, Primăria a fost amendată cu 4.000 lei de Direcţia pentru Cultură Bihor pentru modul nepotrivit în care păstrează statuia, iar ulterior acelaşi ONG a "pârât" municipalitatea orădeană şi la Bucureşti. Mai precis, Asociaţia Cultură în Mişcare l-a sesizat pe deputatul PMP Constantin Codreanu, reprezentant al românilor din Diaspora şi preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, care la rândul său a transmis o adresă premierului din acea vreme Mihai Tudose, ministrului Culturii şi prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, reclamând starea jalnică a statuii şi cerând să afle dacă a fost sancţionată vreo persoană, pentru "inacţiuni privind monumentul de for public".

Primarul Ilie Bolojan a declarat BIHOREANULUI, la acea vreme, că doreşte reamplasarea statuii în piaţa Emanuil Gojdu, din Centrul Civic, dar doar după ce zona va fi reabilitată.