Ziua Maghiarilor de Pretutindeni se sărbătorește miercuri, 15 martie, și în Oradea, fiind programate mai multe manifestări, printre care și un marș cu torțe. Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, se află la Oradea, participând la ceremoniile de depuneri de coroane. 

Cu depuneri de coroane

Organizate de UDMR Bihor alături cu bisericile tradiționale, mai multe organizații de tineret și instituții culturale, manifestările au care marchează în fiecare an la 15 martie începutul revoluției din 1848-49 au debutat cu mai multe ceremonii de depuneri de coroane: de la ora 11 la un monument aflat în Episcopia Bihor, de la ora 12 la mormintele revoluționarilor din 1848 -1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius, de la ora 14 la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, respectiv de la ora 14.40 la bustul revoluționarului român Nicolae Bălcescu.

Aici, și primarul Oradiei, Florin Birta, s-a numărat printre cei care au depus coroane, el urmând să participe și la următoarea ceremonie din program, cea de depunere de flori și coroane la statuia lui Szacsvay Imre din Piața Libertății.

Iau parte la eveniment mai mulți lideri ai UDMR Bihor, în frunte cu președintele executiv Szabó Ödön, precum și prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, subprefecții Botházy Nándor și Emilian Pavel, și vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

(sursa foto: Primăria Oradea)

Și marș cu torțe

În cadrul ceremoniei de la statuia lui Szacsvay Imre, care va începe la ora 18, vor fi rostite mesajele premierilor României și Ungariei cu ocazia zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. 

Comemorarea va fi urmată, ca în fiecare an, de un marș festiv cu făclii, de data aceasta pe traseul str. Iosif Vulcan - str. Republicii, până la bustul poetului revoluționar Petőfi Sándor din parcul cu același nume unde, de asemenea, vor fi depuse coroane.

În acest sens, va fi restricționată circulația pe strada Parcul Libertății, în intervalul orar 18:00 - 19:30. De asemenea, între orele 19:30 - 20:30 va fi restricționată circulația pe str. Republicii, între intersecția cu str. Muzeului și intersecția cu str. Brașovului și Dunărea (lângă magazinul Crișul), pe două benzi, pe sensul de mers dinspre Gara CFR înspre magazinul Crișul. Tot în intervalul orar 19:30 - 20:30, va fi închisă circulația pe str. Parc Petőfi, pe tronsonul cuprins între str. Muzeului și Republicii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!