Oradea a sărbătorit, miercurea trecută, Ziua Internaţională a Mediului. Cei mai activi au fost elevii, care au curăţat malurile Crişului, au aflat cum se face reciclarea direct de la staţia de sortare a oraşului, şi au vizitat animalele de la Zoo Oradea.

Elevii de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu şi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au ieşit de dimineaţă la muncă voluntară şi au salubrizat malurile Crişului Repede pe porţiunea cuprinsă între podurile Dacia şi Ferdinand. În acelaşi timp, micuţii de la Grădiniţa 46 au vizitat Grădina Zoologică, însoţiţi fiind de şeful Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele. Alte două clase de elevi de la Avram Iancu au vizitat depozitul ecologic de deşeuri al oraşului, unde li s-a explicat circuitul deşeurilor, dar şi procedurile de sortare în vederea reciclării. Toate aceste acţiuni au fost organizate de Primăria Oradea împreună cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Ziua Mediului a fost marcată şi de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, ai cărei angajaţi au făcut o demonstraţie de intervenţie la poluare accidentală cu produse petroliere.

Pe lângă aceste acţiuni, în Oradea a avut loc şi un protest ecologist. 50 de activişti au protestat în Piaţa Unirii, cerând autorităţilor să oprească defrişările, exploatarea gazelor de şist şi construcţia de microhidrocentrale.


VOCEA STRĂZII
Care credeţi că sunt cele mai mari probleme de mediu ale Oradiei?

02 ana chiperi.jpgTăierile de arbori. Ar trebui să se taie doar copacii care nu mai pot sta pe picioare, iar în locul unui pom tăiat ar trebui să se planteze alţi 10.
Ana Chiperi (foto), 50 de ani, peisagist-floricultor

Murdăria. În loc de flori sofisticate, aş prefera să văd mai multe spaţii verzi curăţate bine. Ne trebuie iarbă şi curăţenie, nu flori.
Gheorghe Fischer, 57 de ani, informatician

02 vera fazecas.jpgDispariţia zonelor verzi. La Silvaş nu avem nici pod, dar nici zonă verde nu mai e, aşa că acolo nu mai poţi să cobori la Criş, să te relaxezi.
Vera Fazecaş (foto), 59 de ani, asistent medical

Mirosurile neplăcute din Ioşia şi fumul greu pe care-l scoate CET-ul. Ar trebui ca cineva să aibă soluţii, pentru că problemele sunt deja vechi.
Bogdan Luca, 22 de ani, student

02 Catalin Leucuta.jpgPoluarea de toate felurile: de la CET, de la maşini, fonică... De asemenea, avem nevoie şi de un sistem de transport în comun şi mai bine pus la punct.
Călin Leucuţa (foto), 36 de ani, fotograf

Lipsa pistelor de biciclete şi a educaţiei pentru reciclare. De asemenea, ar trebui să se dea amenzi tuturor celor prinşi că aruncă gunoaie pe stradă.
Mădălina Caciora, 25 de ani, fotograf