Miercuri, întreaga lume sărbătoreşte Ziua Mediului, iar orădenii sunt invitaţi să marcheze această zi participând la un protest ecologist paşnic.

La iniţiativa Academiei Civice Bihor, Oradea intră în rândul oraşelor din ţară în care de Ziua Mediului se va protesta pro-natură. "Prin acest miting vom cere autorităţilor guvernamentale, judeţene şi locale să aibă o atitudine mai responsabilă şi mai respectuoasă faţă de mediu şi cetăţeni, pentru a stopa acele proiecte care sunt sau pot fi dăunătoare pentru oameni şi natură", se arată în invitaţia ONG-ului.

Mai precis, participanţii îşi vor arăta opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, faţă de defrişările care lasă pădurile României goale ori faţă de amenajările de microhidrocentrale pe râuri, dar şi faţă de exploatările cu cianuri de la Roşia Montană.

Protestul va avea loc miercuri, de la ora 18, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Un protest ţinut simultan cu alte oraşe din România a mai avut loc la Oradea pe 4 aprilie, când în mai multe oraşe din ţară s-a protestat împotriva exploatărilor gazelor de şist.