Elevii cu cerințe educaționale speciale care învață la Liceul Tehnologic nr. 1 din Oradea au arătat luni, când la școala lor s-a sărbătorit Ziua Meseriilor, că ar putea deveni bucătari, hairstiliști ori zugravi pricepuți.

Activităţile de Ziua Meseriilor - sărbătorită anual în 11 martie - au început la ora 10, în sala festivă a liceului, unde mai mulţi invitaţi au vorbit despre importanţa includerii persoanelor cu CES pe piaţa muncii.

„Bucuria mea de a fi la acest liceu a fost dublată de faptul că elevii sunt copii cu nevoi speciale, care au şansa de a învăţa o meserie care-i va ajuta să se integreze pe piaţa muncii şi, implicit, în societate. Am întâlnit tineri interesaţi de a deveni foarte buni în domeniile alese: alimentaţie publică, frizerie, mecanică, horticultură, construcţii", a spus Florica Cherecheş, una dintre invitatele şcolii și fostă membră a Camerei Deputaților.

La eveniment au mai participat inspectorul şcolar general Horea Abrudan, şeful Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, şi reprezentanți ai unor companii ca Plexus, Construcţii Erbaşu şi Vanghelis Prod Impex, care oferă locuri de muncă în domenii pe care elevii licelui le studiază.

De asemenea, au fost prezenți elevi şi profesori de la alte centre de educaţie incluzivă din Oradea şi din Bihor.

După discursuri, cei prezenţi în sala festivă au fost invitaţi la mai multe ateliere organizate de elevii liceului, unde aceştia şi-au arătat îndemânarea.

Unii dintre ei au gătit clătite şi fursecuri, alţii au plantat flori, iar un grup de fete și băieți au arătat că se pricep la realizarea de coafuri. Tot de Ziua Meseriilor, mai mulţi adolescenţi au zugrăvit o sală de clasă.

Liceeni au stat de vorbă inclusiv cu colegii lor mai mici, care pot să aleagă să continue studiile la Liceul Tehnologic nr. 1 din Oradea. 

"Considerăm că azi am dat dovadă că suntem o echipă, o echipă constructivă, care îşi doreşte un viitor mai bun pentru aceşti elevi cu cerinţe educaţionale speciale", a subliniat directoarea adjunctă a instituţiei, Alexandra Micula.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!