Femeile liberale vor marca Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului la sân, aflat pe primul loc din punct de vedere al incidenţei şi mortalităţii inclusiv în România, printr-o campanie de conştientizare menită să atragă atenţia că multe tipuri de cancere se pot vindeca dacă sunt descoperite la timp.

Iniţiativa face parte dintr-o campanie promovată de deputatul PNL Florica Cherecheş, împreună cu organizaţia de femei a PNL. "Românii trebuie să conştientizeze că multe dintre tipurile de cancer, printre care şi cancerul la sân, au şanse mari de vindecare dacă sunt depistate în fază incipientă. Pentru a răspunde acestor nevoi de informare şi conştientizare, ca în fiecare an, organizaţia de femei a PNL Oradea organizează joi, 1 octombrie, o acţiune complexă la care invită toate persoanele interesate de această tematică", a transmis Cherecheş, într-un comunicat de presă.

Campania se derulează pe parcursul mai multor ore. Între 17 şi 20, organizatoarele vor împărţi circa 500 de fluturaşi informativi pe strada Republicii, fluturaşi în baza cărora femeile vor beneficia de consultaţie gratuită şi o reducere de 25% din costul mamografiei sau ecografiei mamare în cadrul Centrului medical Transilvania Imagistică Oradea de pe strada Roman Ciorogariu, partener în proiect.

Între orele 18 şi 19:30, la Sala Florica Ungur (fosta Arlus), va avea loc, apoi, o dezbatere pe tema cancerului de sân şi a proiectului de lege a prevenţiei în sănătate, pe care PNL îl va depune la Parlament în curând.

"Participanţii vor afla lucruri deosebit de utile şi vor putea dialoga cu medici şi psihologi, specialişti în oncologie, radiologie, nutriţie, endocrinologie", au promis organizatorii.

Între orele 19 şi 21, Teatrul Regina Maria va fi iluminat în roz, simbolul luptei împotriva acestui tip de cancer. Totodată, vor fi distribuiţi şi fluturaşi informativi şi fundiţe roz.

"În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenţei, dar şi pe primul loc din punct de vedere al mortalităţii pentru că foarte multe femei nu conştientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca. În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat şi foarte multe nu supravieţuiesc pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii", a explicat deputatul Cherecheş acţiunile din acest proiect.