Cimitirul Municipal s-a umplut de lume, culoare şi lumină, vineri, de Ziua Morţilor, ziua în care creştinii se gândesc mai mult la cei dragi care au dispărut din lumea viilor, îi vizitează la cimitir, le duc flori şi spun câte o rugăciune.

Ca de obicei, majoritatea orădenilor au mers la cimitir după amiază, astfel că din cauza numeroaselor maşini care au ajuns în zonă, pe strada Armatei Române, respectiv pe strada Universităţii s-a circulat destul de greu.

Oameni de toate vârstele, părinţi, bunici, nepoţi, au mers pentru a aprinde o lumânare, pentru a duce un buchet de flori rudelor sau prietenilor care s-au stins. Deşi unii spuneau că anul acesta parcă nu e la fel de multă lume ca anii trecuţi, Cimitirul Municipal a fost ca un furnicar.

Tineri care se reculegeau în faţa unei cruci, câte o bătrânică aranjând meticuloasă un buchet de flori sau copilaşi fascinaţi de flacăra candelelor sunt doar o parte din tabloul zilei, întregit de mormintele îngrijite, împodobite cu crizanteme în diverse culori.

Izvorând din tradiţia Bisericii Romano-Catolice, dar preluată de-a lungul anilor şi de reprezentanţii altor religii, precum ortodocşi, luterani, calvini ori unitarieni, Ziua Morţilor sau Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor.