Ziua Morţilor a atras luni la Cimitirul Municipal mai puţini orădeni decât în alţi ani. Chiar şi aşa, şeful Administraţiei Domeniului Public Oradea, care gestionează și cimitirul, Liviu Andrica, a spus că, de fapt, a fost un record de vizitatori în acest an, pentru că multe persoane au vizitat mormintele apropiaţilor la sfârșitul săptămânii trecute.

Mulţi în weekend

Persoane de toate vârstele - părinţi, bunici, nepoţi - au mers pentru a aprinde o lumânare, pentru a duce un buchet de flori rudelor sau prietenilor care s-au stins.

Ca de obicei, majoritatea dintre ei au mers la cimitir luni după amiază, astfel că din cauza numeroaselor maşini care au ajuns în zonă, pe strada Armatei Române, respectiv pe strada Universităţii, s-a circulat destul de greu, traficul fiind dirijat de poliţişti.

Deşi aglomerat, traficul auto a fost chiar mai aerisit decât în alţi ani, şoferii reuşind fără dificultăţi să-şi găsească un loc de parcare aproape de intrarea în cimitir.

Numărul redus de potenţiali clienţi a afectat încasările vânzătorilor de flori şi candele din staţia de autobuz.

"Deşi am adus mai puţine flori, tot suntem pe pierdere. Avem vânzări mai slabe decât anul trecut şi cred că, la fel ca atunci, tot pandemia Covid-19 e de vină", a spus o vânzătoare.

Pe de altă parte, şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, prezent luni seară în cimitir, a declarat pentru BIHOREANUL că Ziua Morţilor a adus în acest an un număr record de vizitatori. "A fost vreme bună. Pot să vă spun că, din cifrele pe care le am până acum, 3.000 de maşini au intrat în cimitir de vineri până duminică. Este un record pentru ultimii ani", a declarat directorul.

Pietonală în cimitir?

Acesta a mai spus şi că ADP plănuieşte ca pe anul viitor aleea principală din cimitir să devină pietonală, iar pentru maşini să fie amenajată o altă intrare, în zona blocurilor noi de pe strada Ceyrat.

Imediat după lăsarea întunericului, după ora 18, majoritatea persoanelor care se aflau în cimitir se îndreptau spre ieşire.

Izvorând din tradiţia Bisericii Romano-Catolice, dar preluată de-a lungul anilor şi de reprezentanţii altor religii, precum ortodocşi, luterani, calvini ori unitarieni, Ziua Morţilor sau Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, credincioşii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor.