Asociaţia Filantropia din Oradea a găzduit miercuri un eveniment special dedicat refugiaţilor din Ucraina, pentru a marca Ziua Naţiunilor Unite, sărbătorită în fiecare an pe 24 octombrie. Activitatea, desfăşurată sub titlul "Construim Speranţă", a adus împreună, într-un cadru informal, refugiaţi ucraineni, autorităţi locale şi reprezentanţi ai societăţii civile din Oradea, cu scopul de a crea un spaţiu de dialog şi cooperare.

Organizată de echipa Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România (AIDRom), activitatea s-a ținut cu o zi mai devreme, adică miercuri, și a inclus ateliere de pictură şi modelaj în lut, consiliere juridică și chiar yoga.

De asemenea, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Bihor, ai Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, ai Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO) şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (ISJ) s-au alăturat echipei AIDRom pentru a discuta despre importanţa solidarităţii şi a speranţei în contextul Zilei Naţiunilor Unite.

„Acest eveniment a transmis un mesaj de speranţă şi a fost şi un prilej de reconectare, de sprijin comunitar şi de împărtăşire a experienţelor. În contextul socio-politic actual avem nevoie de un angajament comun pentru a sprijini persoanele vulnerabile şi pe cei care fug din calea conflictelor, iar Ziua Naţiunilor Unite ne oferă ocazia de a reafirma aceste valori şi de a construi punţi reale între comunităţi, organizaţii şi autorităţi”, este citată într-un comunicat de presă transmis miercuri de către organizatori Adriana Popa, asistent social AIDRom.

La eveniment au mai luat cuvântul şi preotul Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea şi al Fundaţiei de Scleroză Multiplă, Călinescu Daniela, consilier pentru afaceri europene din cadrul Prefecturii Bihor, şi Adina Ciucioiu, şefa serviciului de Programe Sociale al DASO. Toţi vorbitorii au accentuat importanţa cooperării între instituţiile locale şi internaţionale pentru a asigura protecţia şi integrarea eficientă a refugiaţilor în România.

Evenimentul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă derulată de AIDRom, care oferă sprijin continuu refugiaţilor din Ucraina, prin activităţi desfăşurate la Centrul Multifuncţional AIDRom din Timişoara, la Asociaţia Filantropia Oradea şi la Direcţia de Asistenţă Socială Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!