La împlinirea a 100 de ani de la semnarea în secret a Declaraţiei de la Oradea, un document deosebit de important în făurirea Marii Uniri, şi la 74 de ani de la momentul eliberării oraşului de sub ocupaţia armatelor regimului horthyst de la Budapesta, orădenii au sărbătorit vineri, 12 octombrie, Ziua Oradiei.

Festivităţile au fost mai ample decât în alţi ani, centrul oraşului fiind împodobit cu steaguri şi ghirlande tricolore, iar clădirile cu bannere prin care sunt omagiaţi oamenii care au contribuit decisiv la Marea Unire (între care Aurel Lazăr, Vasile Goldiş, mareşalul Constantin Prezan, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu).

De asemenea, pe Palatul Vulturul Negru au fost desfăşurate bannere cu Regele Ferdinand I, "întregitorul de ţară", şi Regina Maria, iar pe clădirea Primăriei sunt amintiţi doi primari de seamă ai Oradiei, Aurel Lazăr şi Rimler Károly.

Primăria a investit şi în mici cadouri pentru orădenii participanţi. La intrările în Piaţa Unirii s-au împărţit vineri după amiaza pachete cu câte un calendar istoric, care aminteşte de toate personajele expuse şi în Piaţa Unirii, un tricolor de mână şi unul care poate fi montat pe maşină.

N-a fost singura surpriză a zilei. După o paradă militară amplă - cu militari profesionişti din Oradea şi Zalău, poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali, precum şi maşinile lor de intervenţie - pe cerul Oradiei, undeva deasupra Palatului Vulturul Negru, au fost lansate focuri de artificii de zi, în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru. E drept, unele dintre artificii au fost mai degrabă roz decât roşii.

Este pentru prima oară când municipalitatea organizează şi un foc de artificii de zi care să însoţească festivităţile dedicate Zilei Oradiei.

Spre seară, după ora 17, pe o scenă instalată în mijlocul Pieţei Unirii, s-a desfăşurat un concert folcloric cu Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ionuţ Fulea.

Citeşte şi: La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)


Cum vi s-au părut festivităţile organizate anul acesta de Ziua Oradiei?

Ar fi trebuit să fie sărbătoarea orădenilor, nu a preoţilor. Nu am înţeles de ce preoţii şi pastorii nu au putut fi prezenţi ca simpli cetăţeni, ci au stat în faţă.
Teofil

A fost o sărbătoare frumoasă. M-a făcut să mă simt şi mai mândru că sunt orădean, că m-am născut şi că locuiesc în acest oraş.
Marius Mihai

Felicitări Primăriei! A împânzit oraşul cu tricolorul şi ne-a făcut o bucurie. Se vede de departe că Oradea are un primar de nota zece.
Marieta Ticusan

A fost frumos, s-a văzut că este o sărbătoare. Mi-a plăcut mult cum a arătat oraşul, ne-am amintit de orădenii care au scris istoria oraşului nostru.
Mariana

Nu mi-au plăcut acele perdele tricolore, mi s-au părut că sunt kitchoase. În schimb, am apreciat bannerele cu personalităţi amplasate în tot centrul.
Ionuţ

Parada militară a fost una de excepţie şi mi-au plăcut calendarele care au fost împărţite orădenilor. Păcat că a ţinut doar o zi.
Corina Ardeleanu