Asemenea tuturor agenţiilor din ţară, agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României organizează, miercuri, 17 aprilie, Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul are loc cu ocazia aniversării a 139 de ani de la înfiinţarea BNR de către Eugeniu Carada, un economist politic şi scriitor român.

În Oradea, la sediul BNR de pe strada Parcul Traian nr. 8, vizitatorii vor putea intra în încăperile instituţiei, vor afla informaţii referitoare la arhitectura clădirii, dar şi un set de materiale cu imagini şi informaţii despre fondatorul Carada. 

Porţile instituţiei vor fi deschise între orele 11 şi 19, după cum se arată într-un comunicat al BNR.

Clădirea din Pracul Traian a fost, de la edificare, sediu bancar. Ea a fost construită între 1912-1913 pentru filiala orădeană a Băncii Austro-Ungare, după planurile arhitecţilor budapestani Hubert Jozsef şi Alpár Ignác, cel din urmă renumit tocmai pentru că a construit o serie de sedii de bănci din fostul Imperiu.

Cu acest prilej, va fi deschis şi Palatul Vechi al BNR din Bucureşti, unde publicul larg va putea explora Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi expoziţiile "Istoria leului", "Banca Naţională a României şi Marea Unire", "Istoria bancnotei româneşti" şi "TezAur".

Detalii, aici: Oradea ieri, Oradea azi: Istoria clădirii Băncii Naţionale