Orădenii vor să citească. Aşa au concluzionat angajaţii Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai din Oradea, surprinşi de numărul mare de orădeni care s-au dus sâmbătă să-şi vizeze sau să-şi facă permise de acces printre rafturile cu cărţi.

„Noi am anunţat că deschidem la ora 10, lumea a venit încă înainte de această oră. Nu ne-am aşteptat”, a declarat directoarea Bibliotecii, Ligia Mirişan, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Cei mai mulţi dintre vizitatori s-au dus ţintă la ghişeul central, unde au profitat de promoţia bibliotecii, care i-a scutit de plata taxei pentru un an. Copii, tineri şi bătrâni deopotrivă şi-au înnoit sau şi-au făcut permise, fără să plătească nimic, iar cele trei angajate de la acest ghişeu au lucrat aproape la foc continuu. „În total, au vizat sau au făcut circa 1.000 de abonamente”, a precizat Mirişan.

Pe lângă că şi-au făcut abonamente, orădenii au putut participa la lecţii de astronomie, la lansări de carte, la vizionări de filme sau au putut vedea expoziţii de fotografii şi de carte veche.

Una dintre activităţile care au închis Ziua Porţilor Deschise a fost o dezbatere pe tema ecologiei şi a problemelor comunităţii orădene, organizată de Cuibul democraţiei, un grup de orădeni format cu scopul de a-i face pe orădeni mai activi în viaţa oraşului. Dezbaterea n-a adunat însă prea mulţi curioşi, însă fondatorii „cuibului” spun că nu se lasă, ci vor insista să-i atragă pe orădeni spre discuţii pe tema problemelor oraşului. Până la finalul anului, ei vor şi să-şi amenajeze un spaţiu proprice dezbaterii, în sediul Bibliotecii.