Elevii şi studenţii au fost vineri, pentru o zi, în pielea justiţiabililor, dar şi a justiţiarilor. Încă de dimineaţă, zeci de grupuri au trecut pragul Tribunalului Bihor, de Ziua Porţilor Deschise organizată cu ocazia Zilei Justiţiei Civile la nivel european.
"Am avut în jur de 100-150 de vizitatori, grupuri de elevi şi de studenţi, de la nivelul clasei a treia, până la anul 4, Facultatea de Drept", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, cel care i-a şi însoţit pe vizitatori.
Oaspeţilor le-au fost prezentate birouri de judecători, de grefieri, arhiva secţiei de Contencios, o sală de judecată, sala de arest, unde sunt ţinute persoanele private de libertate, dar şi sistemul de protecţie a martorilor.
Elevii de clasa a opta, de la Şcoala Oltea Doamna, au putut afla de pildă, chiar de la preşedinta instanţei, judecătoarea Carmen Domocoş, cum funcţionează sistemul - în fapt, un fel de televizor care redă imaginea şi sunetul distorsionate, astfel încât persoana care depune mărturie să nu poată fi identificată. Persoana protejată este adusă la instanţă cu faţa acoperită, pentru ca identitatea acesteia să fie protejată la maximum.
Cel mai mult le-a plăcut elevilor să se joace de-a judecătorii şi abia au aşteptat să îmbrace robele de judecători, grefieri sau avocaţi, puse la dispoziţie de organizatori, făcându-şi selfie-uri. Aşa au aflat, de pildă, că robele magistraţilor sunt confecţionate de.. puşcăriaşe, mai exact de deţinutele din Penitenciarul de Femei Târgşor.
"Am încercat să le arătăm exact cu se desfăşoară actul de justiţie şi ceea ce face în fiecare zi un grefier, respectiv un judecător", a precizat Monenci.
Un eveniment similar la Tribunal va fi organizat în 18 noiembrie, când studenţii la Drept ai Universităţii, parte din Organizaţia ELSA, vor organiza un concurs de procese simulate.