Curtea Liceului German Friedrich Schiller din Oradea s-a umplut de culoare şi arome, vineri, cu prilejul „Erntedankfest”, un festival tradiţional german recreat de elevi şi profesori.

Aceştia au mulţumit naturii pentru că a fost bogată în recoltă şi au făcut decoraţiuni din fructe şi legume specifice toamnei. „Erntedankfest este festivalul recoltei, momentul în care se aduc mulţumiri pentru recoltă, un obicei străvechi în ţinuturile germanice”, a explicat directoarea şcolii, Jakabfy Emese, pentru BIHOREANUL.

După ce o săptămână au pregătit diverse figurine şi decoraţiuni din fructe şi legume, precum coşuri cu fructe, animăluţe din felurite fructe ori ghirlande de frunze cărămizii şi galbene, elevii şi-au expus creaţiile în curtea şcolii. Cu boabe de porumb şi de fasole, ei au scris mare şi cuvântul „Danke”, adică „Mulţumesc”, adresat naturii.

De asemenea, elevii au participat la competiţii sportive specifice, cum ar fi ştafete cu baloţi de paie în braţe ori alergături în saci de rafie.

Una dintre cele mai interesante părţi ale sărbătorii a fost prepararea mustului. În curtea şcolii, elevii au învăţat cum să preseze strugurii şi au făcut sucul specific, din care toţi au degustat apoi.

„Erntedankfest” s-a ţinut deocamdată pentru elevii de gimnaziu şi de liceu, urmând ca în zilele următoare să îl celebreze şi elevii de clase primare ai aceleiaşi şcoli.