Orădenii de rând nu au catadicsit să apară duminică, la festivităţile organizate de autorităţile locale cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la Revoluţie. Pe lângă familii, doar aproximativ 60 de persoane, majoritatea politicieni sau reprezentanţi ai unor instituţii i-au omagiat pe cei căzuţi la Revoluţia din 1989.

Pe un frig pătrunzător şi sub stropi de ploaie, oamenii s-au strâns în Cimitirul Rulikowski în jurul orei 12. Întâi, în spatele Capelei Municipale, la mormintele sublocotenenţilor post-mortem Puşcău Adrian Victor, Damşe Adrian Dorin şi Cosma Marius (cu toţii foşti militari în termen, la Timişoara), iar apoi, mai spre spatele cimitirului, la mormântul inginerului Neculai Tomozei (omorât într-un accident rutier la Barajul Leşu, lovit de un camion al cărui şofer îl luase drept "terorist").

La mormântul primilor trei, un sobor de preoţi s-a rugat pentru eroi şi au cântat "Hristos a înviat" deoarece, a spus ulterior părintele Gheorghe Nemeş, membru în Asociaţia Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române Bihor, 22 decembrie 1989 "a fost un moment de înviere, poporul şi naţiunea română au înviat, s-au sculat din mormânt la lumină".

"Neamul românesc a primit bucuria pe care a aşteptat-o zeci de ani, bucurie pe care au adus-o tinerii martiri care aveau 20 de ani sau chiar sub 20 de ani. La noi au fost doar patru, dar în toată ţara, începând cu Timişoara, din 15 decembrie până în 22 decembrie, unde au murit tineri pe treptele Catedralei, au fost foarte mulţi tineri care şi-au dat viaţa pentru libertate, au scandat "Jos dictatura!", "Jos comunismul!"", a spus preotul.

De atlfel, Nemeş a şi atras atenţia că la acest fel de manifestări ar trebui să vină nu doar oficialităţile, ci toţi românii, cu mic, cu mare, "pentru că eroii şi-au dat viaţa pentru toţi", şi nu doar mamele lor ar trebui să-i plângă.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a vorbit despre semnificaţia zilei de 22 decembrie, sublinind că oamenii mor cu adevărat doar atunci când ceilalţi îi uită. "Cei răpuşi atunci vor trăi veşnic în sufletele noastre şi vor avea recunoştinţa noastră", a spus Pop. Oferind şi un citat al fostului preşedinte american George W. Bush, care spunea că "românii preţuiesc libertatea pentru că au trăit fără ea", prefectul le-a mulţumit eroilor pentru "loialitatea, eroismul şi jertfa de care a dat dovadă", după care s-a trecut la depunerea de coroane.

Cea de-a doua parte a ceremoniei s-a desfăşurat mai pe scurt, la mormântul inginerului Neculai Tomozei, unde şi-a făcut apariţia şi episcopul ortodox Sofronie Drincec. Surprinzător, acesta nu s-a alăturat grupului de preoţi, ci s-a amestecat în mulţime, oprindu-se alături de preşedintele Consiliului Judţean, Cornel Popa (fiind de notorietate că cei doi au o relaţie apropiată), şi de primarul Ilie Bolojan.

La eveniment au mai participat şi au depus coroane şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, deputatul Ioan Cupşa, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Marius Rotar, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Negrean, senatorul Gavrilă Ghilea, preşedintele PDL Bihor, împreună cu primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, Mihai Groza şi alţi lideri PDL, reprezentanţi ai PRM ş.a.m.d. Ceremonialul s-a încheiat în jurul orei 13.10, cu defilarea detaşamentului de onoare.

Citiţi pe această temă şi articolul "24 de ani de la Revoluţia din 1989"