Universitatea din Oradea și-a îmbogățit „familia” academică cu două noi personalități: rectorul Academiei de Studii Economice, profesorul universitar doctor Niculae Istudor a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al instituției orădene, titlu onorific pe care vineri l-a primit și prof. univ. dr. emerit Ecaterina Vrăsmaș, președinte al Rețelei Naționale de Integrare a Copiilor cu Cerințe Educative Speciale.

„Un model de carieră profesională și științifică”

Potrivit unui comunicat al Universității, Aula Magna a instituției a fost arhiplină, joi, cu prilejul ceremoniei de decernare a înaltului titlul către rectorul ASE. Profesorul mai are șase astfel de distincții, acordate de instituții academice din România și Republica Moldova.

Cu un CV bogat, care include 4 cursuri publicate, din care unul ca unic autor, 14 cărți și lucrări similare, zeci de articole apărute în reviste recunoscute CNSIS, 50 de comunicări științifice, prezentate în cadrul unor manifestări internaționale, participarea la 38 de proiecte de cercetare, Istudor a fost și secretar de stat și director în cadrul Ministerului Agriculturii.

„Domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor reprezintă, pentru economiștii și profesorii economiști români, un model de carieră profesională și științifică, care și-a îndeplinit cu viziune, responsabilitate și generozitate misiunea de a forma economiști, doctori în Științe economice, profesori și oameni de școală, în spiritul valorilor și principiilor academice pe care le promovează în toate domeniile personalității domniei sale, de a sprijini instituțional și personal cercetători, universitari, facultăți și universități, pentru a se dezvolta și consolida, de a contribui la creșterea prestigiului profesiei de economist, a cercetării științifice economice și școlii superioare economice românești”, a spus, în „Laudatio”, prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu.

Așa cum se obișnuiește cu prilejul acordării celei mai înalte distincții academice, profesorul a ținut o lecție, intitulată „Particularități ale sistemului de învățământ superior românesc și ale pieței muncii - repere istorice și date statistice”. În cadrul acestui curs, rectorul ASE București a arătat că, în ultimii zece ani, a crescut discrepanța dintre numărul antreprenorilor și cel al salariaților, precum și numărul angajaților de la stat. Universitarul bucureștean spune că unele instituții, înființate într-un moment istoric dat, pentru că răspundeau nevoilor de atunci ale societății, ar trebui azi desființate, generându-se astfel mari economii la buget.

La rândul său, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a spus despre Istudor că îi este „coleg și prieten drag”. „În astfel de momente ne mândrim. Prețuim astfel de momente pentru că acum ies în evidență valorile pe care trebuie să le respectăm. Vă mulțumesc domnule prof. univ. dr. Nicolae Istudor pentru excelenta colaborare dintre instituțiile noastre de învățământ superior din domeniul economic”, a declarat Bungău.

„Doamna educației incluzive din România”

O altă ceremonie de Doctor Honoris Causa a avut loc vineri, când prof. univ. dr. emerit Ecaterina Vrăsmaș, președinte al Rețelei Naționale de Integrare a Copiilor cu Cerințe Educative Speciale și considerată „doamna educației incluzive din România”, a primit acest titlu.

„Doamna profesor universitar doctor emerit Ecaterina Vrăsmaș s-a distins prin anvergura științifică dar și prin modul minuțios de abordare a aspectelor de ordin didactic și managerial, pe care abordându-le în mod sinergic a realizat un transfer de cunoaștere de o calitate superioară în domeniul educației, către numeroase generații de studenți, viitoare cadre didactice, cultivând în rândul acestora o stare de armonie, dorința de perfecționare și învățare continuă. Doamna profesor este un model de integritate profesională, identitate și noblețe spirituală, un promotor al instruirii și afirmării tinerilor, atât în cadrul activităților didactice, cât și în cadrul celor de cercetare științifică, un adept al inovației, calități ce constituie puternice motivații spre desăvârșire, trezind totodată atenția contemporanilor, dar și recunoașterea acestora”, a spus, în „Laudatio, decanul Facultății de Științe Socio Umane, conf. univ. dr. Karla Brath.

Profesor emerit al Universității din București, Ecaterina Vrăsmaș este autoarea a 52 cursuri și cărți de specialitate și a peste 100 de articole, publicate în reviste din țară și din străinătate. Ea a lucrat, în calitate de coordonator științific, pentru mai multe proiecte UNESCO, la proiectul național de cercetare acțiune PETAS - care a stat la baza reformării învățământului preșcolar, a fost consultant UNICEF, expert al International Labor Office etc.

De asemenea, este președintele Comisiei pentru Educație Timpurie din Ministerul Educației Naționale.

Prof. univ. dr. emerit Ecaterina Vrăsmaș s-a declarat „copleșită și onorată” de primirea ei în rândurile corpului academic al Universității din Oradea. „În educație avem nevoie, în acest moment, de multă sinceritate, de mult adevăr”, a spus universitara bucureșteană.

Prezenți și ei la momentul festiv, împreună cu decani, cadre didactice și studenți ai Universității din Oradea, precum și cu numeroși dascăli orădeni, prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip, alături de conf. univ. dr. Constantin Țarcă - cancelarul general al Senatului Universității, și-au exprimat „bucuria ca, la momentul aniversar, când universitatea noastră împlinește 60 de ani de existență, să primim în rândurile noastre personalități reper ale cercetării românești”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!