Duminică de duminică, curtea centrului Don Orione din Ioşia se umple de pici zburdalnici. Nu doar toboganele ori leagănele îi atrag pe micuţi, ci şi ţarcul cu felurite animale pe care preoţii greco-catolici l-au amenajat acolo.

Dându-şi seama că mulţi dintre copiii orădenilor nu mai au ocazia să vadă pe viu animale domestice banale, cum sunt găinile ori iepuraşii, membrii Congregaţiei Don Orione au adunat fel de fel de vietăţi în curte, iar copiii vin să le viziteze bucuroşi. Printre necuvântătoare se numără inclusiv un căprior, la care nu doar micuţii se uită cu drag, ci şi părinţii acestora.

Miei sau pisici?

Primele animale din curtea Don Orione au fost doi miei, primiţi de preoţi în urmă cu patru ani. "Îi ţineam aici, nu ştiam ce să facem cu ei. Într-o zi am auzit-o pe o mămică zicându-i copilului ei: "Uite ce pisică mare!". Atunci mi-am dat seama că trebuie să le facem cunoştinţă copiilor cu animalele domestice, fiindcă nu le cunosc", povesteşte părintele Mihai Fechetă, unul din responsabilii Centrului Don Orione.

Zis şi făcut. Gazdele au amenajat un ţarc pentru cei doi miei în curtea centrului, unde zi de zi părinţii îşi aduceau copiii să vadă "neobişnuitele" animale. Micuţii se bucurau mai ceva ca de-o jucărie nouă doar punând mâna pe lâna moale a mieilor, aşa că vizitatorii s-au permanentizat în curtea şcolii.

"Vedeta" din ţarc

Apoi, dornici să sprijine iniţiativa părintelui, orădenii au început să facă donaţii cu animale. Astfel, ţarcul din curtea Don Orione s-a mărit considerabil, iar azi găzduieşte zeci de gâşte, raţe, găini, păuni, porumbei, fazani, curcani, dar şi iepuraşi şi căţei. Iar de un an, în mini-grădina zoologică şi-a făcut apariţia şi un căprior, care a devenit rapid vedeta adăpostului.

"L-am primit în urmă cu un an. O familie l-a găsit, rănit fiind, într-o pădure. Era micuţ şi părăsit, aşa că noi l-am hrănit cu biberonul", povesteşte părintele Fechetă. Acum căpriorul s-a înzdrăvenit. Însă, crescut fiind aproape de oameni, părintele ştie că nu s-ar mai putea adapta în pădure. Aşa că îl păstrează în curtea centrului, spre bucuria copiilor, dar şi a părinţilor şi a bunicilor care vin în vizită.

Acces liber

"Mulţi dintre copii aici văd prima oară o gâscă sau o raţă", spune şi managerul Liceului Don Orione, Martin Miheller. În plus, pe lângă că au ocazia să cunoască animale domestice, micuţii învaţă şi să îngrijească animalele, dar şi să nu se teamă de ele. Micuţii au tendinţa să se sperie de căţeii care latră ori de cocoşii care îşi apără teritoriul, însă părintele Fechetă stă lângă ei şi le arată cât de blânde sunt animalele, dacă nu sunt atacate. Iar copiii uită de frică...

Oricine e binevenit să viziteze animalele din ţarcul Don Orione, porţile centrului fiind deschise pentru fiecare copil, indiferent că învaţă la această şcoală sau nu. Iar în condiţiile în care Grădina Zoologică a Oradiei încă nu e deschisă publicului, nici nu-i de mirare că în fiecare duminică mica Zoo din curtea şcolii e plină de copii...