Atenţie ce faceţi pe stradă, s-ar putea să vă vedeţi la Poliţie! Tot mai multe zone din oraş vor fi supravegheate cu camere performante, unele apte să "vadă" în detaliu chiar şi la distanţe de 200 de metri.

Motivul? De la introducerea sistemului de supraveghere a domeniului public, numărul infraţiunilor, inclusiv al celor cu violenţă, a scăzut. Ca atare, municipalitatea vrea ca până la sfârşitul acestui an să vegheze asupra oraşului aproape 200 de camere.

Răufăcătorii, în vizor

La începutul anului 2013, Administraţia Imobiliară Oradea şi Poliţia Municipiului au încheiat un protocol pentru creşterea siguranţei cetăţenilor prin supraveghere video. Municipalitatea a achiziţionat un server performant şi 42 de camere de ultimă generaţie, puse la dispoziţia Poliţiei. Acestora s-au adăugat cele 39 de camere care deja funcţionau în zone precum strada Voltaire ori Pasajul Vulturul Negru, dar erau administrate separat de Poliţia Locală şi cea a Municipiului. Imaginile sistemului "Big Brother" sunt urmărite non-stop şi stocate timp de 7 zile la un dispecerat al Poliţiei din Calea Aradului.

Hanis-bh.jpgPrimele camere cumpărate de AIO au fost instalate la ieşirile din oraş, la Gară şi în zona centrală, iar datorită acestora, spun poliţiştii, infracţionalitatea a scăzut semnificativ. "Faţă de 2012, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut anul trecut cu 382 din 5.740, iar tâlhăriile cu 47 faţă de 95, câte se înregistrau cu un an înainte. Efectele se văd şi în scăderea numărului de distrugeri a mobilierului stradal, a furturilor din societăţile comerciale şi a celor de biciclete. Nu sunt camerele singurul motiv, dar sunt unul important", spune comisarul-şef Alin Haniş (foto), şeful Poliţiei Municipiului Oradea.

Supravegherea video a fost folositoare, susţine acesta, şi în elucidarea multor cazuri. "Imaginile sunt greu de contrazis. Cu ajutorul lor am identificat o maşină folosită la o spargere şi i-am prins pe făptaşi. Le-am folosit şi la descoperirea unor tâlhări, la anchetarea a diverse evenimente rutiere şi chiar la simple contravenţii", arată Haniş.

Supraveghere la 360 de grade

Cum proiectul-pilot a dat rezultate, AIO a achiziţionat recent, cu 360.000 lei, încă 52 de asemenea camere de supraveghere, dintre care 7 de tip Speed Dome, care pot fi rotite 360 de grade, cu ajutorul unui joystick, şi care au un zoom de până la 200 de metri. În plus, la dispeceratul Poliţiei vor fi montate încă 4 monitoare, pe lângă cele 4 deja existente. "Vrem să avem un oraş liniştit. Cu cât îl supraveghem mai bine, cu atât devine mai sigur", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

Noile aparate vor fi montate, până la 31 martie, în zone precum strada Vasile Alecsandri (3 camere), cunoscută pentru viaţa de noapte intensă, pe Republicii (la intersecţiile cu Roman Ciorogariu, Dunării, Mihai Eminescu), pe Madach Imre, în Piaţa Ferdinand, în turbogiraţia din zona Cele Trei Crişuri (3 camere), în alte giraţii ori intersecţii din Decebal, Devei şi Cantemir.

Drept consecinţă, 133 de camere vor funcţiona din această primăvară în oraş. "Locaţiile au fost alese în urma unor analize. Camerele au fost montate cu prioritate în punctele obligatorii de trecere, în zonele aglomerate şi în cele cu probleme", explică Alin Haniş, care crede că şi aşa numărul lor este mic comparativ cu întinderea oraşului. "Efectele se vor vedea şi mai bine când vor fi mai multe", spune comisarul-şef.

Cine ne vede?

Şeful Poliţiei Municipale susţine că orădenii cinstiţi n-au de ce să se teamă că sunt "filaţi": "Aceste camere n-au fost montate să vedem noi cine pe unde merge. Avem treabă doar cu cei care încalcă legea". În ce priveşte accesul la imaginile surprinse, Haniş susţine că acestea pot fi accesate doar de către anumiţi operatori de date cu caracter personal, în urma unei solicitări scrise. "Acces la imagini pot cere instanţele judecătoreşti, colegii de la alte inspectorate şi cei din diversele servicii ale Poliţiei, nu şi persoanele fizice. De altfel, orice intervenţie în server rămâne în memoria acestuia. Nu-şi permite nimeni să se joace cu asta", asigură ofiţerul.

Nu toată lumea este, însă, mulţumită de existenţa sistemului. Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, spune că supravegherea video are avantaje şi dezavantaje, iar un astfel de sistem ar fi trebuit implementat în urma unor dezbateri publice. Mai vehement este Cătălin Popa, unul dintre liderii Fundaţiei Comunitare Oradea, care crede că un astfel de sistem reprezintă "un atentat direct la libertate". "Faptul că un om se simte supravegheat îi schimbă modul natural de a trăi. Dacă Poliţia şi-ar face treaba, mai ales pe partea de prevenţie, nu ar fi nevoie de atâtea camere de supraveghere", crede acesta.

Cu toate acestea, AIO şi-a propus să mai achiziţioneze până la finele anului încă 60 de camere, astfel încât numărul total al acestora ar ajunge la aproape 200. Aşa că pregătiţi-vă să fiţi filmaţi!