Orădeni, obişnuiţi-vă cu mersul pe jos! Greva spontană declanşată marţi dimineaţă la OTL continuă. Negocierile dintre reprezentanţii conducerii societăţii şi cei ai salariaţilor au eşuat.

"Administraţia a oferit o majorare cu 250 lei a salariului brut de 2.019 lei şi o majorare a valorii tichetelor de la 12 la 15 lei începând din ianuarie 2018. Este vorba de o creştere a bugetului de salarii cu 2,2 milioane lei pe an, care va trebui să se reflecte în preţurile biletelor. Reprezentanţii salariaţilor au respins cererea şi au cerut un salariu brut de 3.000 lei, după care, când am coborât în stradă, am auzit voci care cereau 3.500 lei", a declarat directorul Viorel Mircea Pop.

Şeful OTL a explicat că prin majorarea cu 250 lei a salariului de bază la 2.269 lei, plus sporul de lucru în weekend şi cel de vechime, începând din 1 ianuarie 2018 şoferii şi vatmanii OTL ar putea câştiga chiar mai bine decât colegii lor din ţară. "În Cluj salariul unui şofer este de 2.200 lei plus sporul de sâmbătă şi duminică, cel de vechime şi cel de aglomeraţie, în condiţiile în care traficul din Cluj este mult mai dificil", a spus Pop.

Cu protestul la judecată

Directorul OTL a precizat că, în condiţiile în care salariaţii vor continua protestul, va fi nevoit să se adreseze instanţei. "Dacă nu găsim punţi de comunicare, miercuri vom cere Tribunalului Bihor să constate ilegalitatea protestului şi să dispună reluarea activităţii în paralel cu reluarea negocierilor", a spus el.

Pop susţine că prelungirea grevei spontane este inclusiv în detrimentul protestarilor. "Oamenii nu realizează, dar municipalitatea poate lua oricând hotărârea externalizării serviciului de transport în comun, aşa cum s-a întâmplat la Alba Iulia, Bistriţa sau Bacău. Nu cred că la patron vor mai face grevă şi vor cere majorări salariale cu atâta uşurinţă", a declarat directorul.

"Să ne accepte cererile!"

De cealaltă parte, angajaţii adunaţi în faţa societăţii spun că aşteaptă în continuare ca reprezentanţii lor să fie invitaţi la negocieri şi neagă că şi-ar fi ridicat pretenţiile. "Noi cerem majorarea salariului brut la 3.000 lei, dacă a cerut cineva mai mult a fost o ironie", a spus un salariat.

Protestatarii zic că refuză să reia munca de teamă că administraţia le va ignora revendicările. "Oamenii nu mai au încredere pentru că în ultimii trei ani au tot fost minţiţi. Administraţia i-a păcălit pe muncitori să renunţe la procesele prin care revendicau drepturile salariale spunând că vor fi despăgubiţi, lucru care nu s-a întâmplat", a explicat un protestatar.

Marţi la prânz, protestatarii din primul schimb au fost înlocuiţi de colegii lor din schimbul doi. În jurul orei 17, în faţa sediului pichetau circa o sută de salariaţi. "Destul ne-am tot ploconit. Noi am spus ce vrem, n-au decât să ne accepte cererile", a spus un bărbat.

Pagube de 210.000 lei pe zi

Având în vedere acutizarea conflictului, este de aşteptat ca transportul în comun să rămână paralizat şi în cursul zilei de miercuri. "Ne cerem scuze pentru situaţia creată. La încheierea protestului vom face o analiză şi vom lua în calcul prelungirea valabilităţii abonamentelor cu perioada în care orădenii nu s-au putut folosi de ele", a declarat Mircea Viorel Pop.

Directorul a estimat pagubele provocate societăţii de prima zi de protest la 210.000 lei. "Suma totală va fi cunoscută abia la reluarea activităţii. Tot atunci vom vedea ce măsuri vom lua pentru recuperarea prejudiciului de la cei care se fac vinovaţi pentru crearea lui", a spus Pop.

În cursul zilei de marţi pe poarta societăţii au ieşit pe traseu doar 7 autobuze, cursele stabilite prin contractele încheiate de OTL cu diferiţi agenţi economici pentru transportarea angajaţilor la muncă şi acasă.

Şoferii au acceptat efectuarea acestor curse doar pentru că în cazul neonorării lor riscau să le plătească clienţilor penalităţi usturătoare în solidar cu OTL.