Mircea Chirilă s-a născut la 19 octombrie 1957 la Oradea. A absolvit Liceul de Construcții Mașini din Oradea. Este absolvent al Facultății de Electrotehnică, secția Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia Timișoara. A lucrat ca inginer, de la repartiție, în anul 1983, până în 1996, la Întreprinderea Metalica Oradea, de unde a plecat pentru a se dedica 100% jurnalismului.

Primele articole umoristice le-a trimis în februarie 1990 la săptămânalul Gazeta de Vest, unde începe o colaborare ce se va întinde pe toată durata existenței publicației.

A înființat în 1992 revista Zvon Press împreună cu Ovidiu Pascu și Alexandru Sereș, o publicație de umor care își încetează apariția în 1993, după zece apariții. A colaborat cu BN Direct, ziar de limbă română editat de Bihari Naplo.

În 1993, a început colaborarea zilnică cu Jurnalul de dimineață condus de Narcis Fekete și din 1995 cu Jurnal bihorean, unde conducerea era asigurată de Olimpiu Olar. A scris o rubrică zilnică intitulată „Butoiu’ cu mămăligă”, semnată inițial cu pseudonimul David Albu.

În 1996 a devenit director adjunct la Jurnalul bihorean. Timp de 7 ani a scris peste 2.200 de editoriale, în care trata cu umor temele principale ale zilei. A mai colaborat și la Noua Gazetă de Vest, publicație condusă de Dumitru Chirilă, și la diverse emisiuni de la Radio Sonvest, iar mai apoi de la Radio Transilvania.

A activat și la televiziunile locale, mai întâi la TVO-ul lui Nicolae Moranciu. În 1996 a început colaborarea cu Pro Tv Oradea cu o rubrică zilnică intitulată „Pe vârful limbii”. A mai colaborat cu Antena 1, TVS, TTV și, în perioada 2012-2018, cu Digi 24 Oradea, fiind invitat permanent la emisiunea „Vocile Bihorului”, moderată de Octavian Haragoș.

În 2000, a părăsit Jurnal bihorean cu o parte din echipa redacțională, pentru a fonda săptămânalul Bihoreanul, editat de trustul Media Pro al magnatului Adrian Sârbu. Din 2000 până în 2002 a fost redactor șef, după care a deținut funcția de director. Continuă să scrie editoriale sub titlul de Folclor de Bihor, precum și alte rubrici cum ar fi Premiile lui Bihorel și Jurnal de Bihorel.

În 2009, când săptămânalul Bihoreanul a ieșit de sub tutela trustului lui Adrian Sârbu, a devenit antreprenor în domeniul presei. În mediul online postează articole pe site-ul www.eBihoreanul.ro și pe ”Blogul lui Bihorel”: www.bihorel.ro.

Pamfletar redutabil, cu un umor tonifiant, ce răzbate din toate textele sale jurnalistice, Mircea Chirilă a organizat, începând din anul 2000, mai multe Gale ale Premiilor lui Bihorel, evenimente mondene de mare impact în comunitatea bihoreană, pe care le-a însuflețit cu spontaneitatea de invidiat.

De altfel, în perioada 1998-2009 s-a remarcat și ca textier pentru spectacole de revistă la teatrele din Oradea, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Este căsătorit și are doi copii.